Kljub temu, da smo navajeni kruh kupovati v pekarni ali trgovini, smo vsakič veseli, ko se po hiši razširi vonj po pečenem svežem domačem kruhu. Recept, ki vam ga predajamo, zahteva malo truda in okus kruha bo upravičil čas, ki ste ga porabili za pripravo.
Sestavine
- 400 g polnozrnate moke
- 200 g bele moke
- vrečka suhega kvasa
- 450 ml vode
- čajna žlička sladkorja
- čajna žlička soli
Postopek
- Zmešajte vse suhe sestavine – obe vrsti moke, suhi kvas, sladkor in sol, nato dodajte vodo in vse skupaj zmešajte z mešalnikom.
- Testo prestavite na pomokano delovno površino, ga dobro pregnetite z rokami, nato pa pokrijte z bombažno krpo in pustite vzhajati eno uro.
- Po eni uri pregnetite testo, ga prestavite v skledo in pustite počivati še 40 minut.
- Pekač, v katerem boste pekli kruh, postavite v pečico, jo segrejte na 200 stopinj, nato pa ga vzemite iz pečice. Testo prestavite na peki papir, nato pa ga skupaj s papirjem previdno spustite v pekač tako, da konci peki papirja štrlijo čez robove.
- Kruh pokrijte in tako pecite 20 minut, potem pa še 20 minut brez pokrova.
PRIPRAVITE TUDI: Recept: Beljakovinski kruh z lečo (odličen in brez glutena)