To je recept za tradicionalen božični sadni kolač, obogaten z mešanimi suhim sadjem, češnjevim likerjem in toplimi začimbam.! Bogati okusi in mehka tekstura tega kolača zagotavljajo popolne praznike.

Sestavine

  • 175 g masla, narezanega na kocke
  • 210 g rjavega sladkorja
  • 400 g mešanega suhega sadja (rozine itd.)
  • 200 g kandiranih češenj, grobo sesekljanih
  • 100 g suhih brusnic
  • Lupinica in sok 1 pomaranče
  • Lupinica 1 limone
  • 120 ml češnjevega likerja (prihranite 4 žlice za preliv)
  • 85 g grobo mletih mandljev
  • 3 velika jajca, rahlo stepena
  • 200 g večnamenske moke
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 1 čajna žlička mešanih mletih začimb
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • ¼ čajne žličke mletega pimenta
  • Češnjev liker (1–2 žlici na teden)

Postopek

  1. V veliki kozici zmešajte maslo, sladkor, suho sadje, kandirane češnje, brusnice, pomarančno in limonino lupinico ter sok, skupaj z vsem razen 4 žlicami češnjevega likerja.
  2. Segrevajte na srednjem ognju, dokler mešanica rahlo ne zavre, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte 10 minut. Občasno premešajte.
  3. Odstranite s štedilnika in pustite, da se hladi 30 minut.
  4. Pečico segrejte na 150 °C (ventilacijska).
  5. Oblogo za tortni pekač premera 20 cm obložite s papirjem za peko (stranice naj bodo višje za približno 5 cm).
  6. V rahlo ohlajeno sadno mešanico vmešajte mandlje in stepena jajca.
  7. V skledi zmešajte moko, pecilni prašek in začimbe, nato jih nežno vmešajte v sadno zmes.
  8. Zmes vlijte v pripravljen pekač in z žlico poravnajte površino.
  9. Pecite 45 minut pri 150 °C, nato temperaturo znižajte na 140 °C in pecite še 1 do 1,5 ure, dokler ni temno rjav in zobotrebec iz njega pride čist. Če se prehitro obarva, ga pokrijte z alu-folijo.
  10. Takoj, ko kolač vzamete iz pečice, ga večkrat prebodite z zobotrebcem in prelijte s preostalimi 4 žlicami češnjevega likerja.
  11. Pustite, da se popolnoma ohladi v pekaču, nato ga zavijte v dvojno plast papirja za peko in alu-folije. Hranite v neprodušni posodi pri sobni temperaturi.
  12. Enkrat tedensko prelijte z 1–2 žlicama češnjevega likerja do nekaj dni pred okraševanjem z marcipanom in glazuro.
  13. Čas je ključ: Hranjenje dlje časa omogoča, da se okusi poglobijo.
  14. Če ne marate češnjevega likerja, uporabite rum ali konjak.
  15. Ostane svež več tednov, če ga pravilno hranite.

Video recept

PRIPRAVITE TUDI: piškote božične zvezde


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Takole naredite adventni koledar iz stvari, ki jih že imate doma
Naslednji članekNaredi sam: Adventni venček, ki bo zasijal na vaši mizi