To je recept za tradicionalen božični sadni kolač, obogaten z mešanimi suhim sadjem, češnjevim likerjem in toplimi začimbam.! Bogati okusi in mehka tekstura tega kolača zagotavljajo popolne praznike.
Sestavine
- 175 g masla, narezanega na kocke
- 210 g rjavega sladkorja
- 400 g mešanega suhega sadja (rozine itd.)
- 200 g kandiranih češenj, grobo sesekljanih
- 100 g suhih brusnic
- Lupinica in sok 1 pomaranče
- Lupinica 1 limone
- 120 ml češnjevega likerja (prihranite 4 žlice za preliv)
- 85 g grobo mletih mandljev
- 3 velika jajca, rahlo stepena
- 200 g večnamenske moke
- ½ čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička mešanih mletih začimb
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- ¼ čajne žličke mletega pimenta
- Češnjev liker (1–2 žlici na teden)
Postopek
- V veliki kozici zmešajte maslo, sladkor, suho sadje, kandirane češnje, brusnice, pomarančno in limonino lupinico ter sok, skupaj z vsem razen 4 žlicami češnjevega likerja.
- Segrevajte na srednjem ognju, dokler mešanica rahlo ne zavre, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte 10 minut. Občasno premešajte.
- Odstranite s štedilnika in pustite, da se hladi 30 minut.
- Pečico segrejte na 150 °C (ventilacijska).
- Oblogo za tortni pekač premera 20 cm obložite s papirjem za peko (stranice naj bodo višje za približno 5 cm).
- V rahlo ohlajeno sadno mešanico vmešajte mandlje in stepena jajca.
- V skledi zmešajte moko, pecilni prašek in začimbe, nato jih nežno vmešajte v sadno zmes.
- Zmes vlijte v pripravljen pekač in z žlico poravnajte površino.
- Pecite 45 minut pri 150 °C, nato temperaturo znižajte na 140 °C in pecite še 1 do 1,5 ure, dokler ni temno rjav in zobotrebec iz njega pride čist. Če se prehitro obarva, ga pokrijte z alu-folijo.
- Takoj, ko kolač vzamete iz pečice, ga večkrat prebodite z zobotrebcem in prelijte s preostalimi 4 žlicami češnjevega likerja.
- Pustite, da se popolnoma ohladi v pekaču, nato ga zavijte v dvojno plast papirja za peko in alu-folije. Hranite v neprodušni posodi pri sobni temperaturi.
- Enkrat tedensko prelijte z 1–2 žlicama češnjevega likerja do nekaj dni pred okraševanjem z marcipanom in glazuro.
- Čas je ključ: Hranjenje dlje časa omogoča, da se okusi poglobijo.
- Če ne marate češnjevega likerja, uporabite rum ali konjak.
- Ostane svež več tednov, če ga pravilno hranite.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: piškote božične zvezde
Zadnji prispevki
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
- To je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni