To gobo prepoznamo po oker-rjavem klobuku, ki je drobno naguban. Meso na zraku močno počrni. Raste na gozdnih obronkih v travi in v rastišču pod gabri. Govorimo o
Leccinellum pseudoscabrum, gabrovem dedu, ki ga izkušeni gobarji z veseljem nabirajo.
Opis gobe: gabrov dedek
- Klobuk: 3-12 cm širok klobuku, ki je sprva polkrožen nato pa stožčasto izbočen. Barve od oker do rjave.
- Bet: valjast in poln, trd, proti dnu je malo širši, belkast, sivkast, okrast, hrapavo luskat, pri starih gobah postanejo luskice črnikaste.
- Trosovnica: luknjičasta trosovnica, ki je bele barve, kasneje rumeno-sivkasta.
- Meso: meso je prijetnega vonja in okusa, na prerezanih mestih pa hitro preide od bele preko rožnate in sive do temno rjave, skoraj črne barve.
- Uporaba: užitna goba
Kako preprečiti, da goba ob prerezu potemni
Gabrov ded, ki ima v Sloveniji različna imena, nekateri mu rečejo tudi kar dedek, ob prerezu hitro potemni, zato ga je težje spraviti po grlu. Še vedno namreč velja, da jemo z očmi. Če ga narežemo v vrelo in osoljeno vodo takoj, ko začnemo z rezanje, bomo postopek temnenja ustavili.
Uporaba
Uporabite ga lahko za vse vrste jedi, kjer bi navadno uporabili jurčke ali lisičke. Primeren je za gobove juhe, omlete, rižote …
—
Članek je informativne narave, če gobe ne poznate oziroma jih nabirate brez izkušenega gobarja, jih ne uživajte.