To gobo prepoznamo po oker-rjavem klobuku, ki je drobno naguban. Meso na zraku močno počrni. Raste na gozdnih obronkih v travi in v rastišču pod gabri. Govorimo o
Leccinellum pseudoscabrum, gabrovem dedu, ki ga izkušeni gobarji z veseljem nabirajo.

Gabrov-dedek
Gabrov ded je goba, ki je zelo okusna.

Opis gobe: gabrov dedek

  • Klobuk: 3-12 cm širok klobuku, ki je sprva polkrožen nato pa stožčasto izbočen. Barve od oker do rjave.
  • Bet: valjast in poln, trd, proti dnu je malo širši, belkast, sivkast, okrast, hrapavo luskat, pri starih gobah postanejo luskice črnikaste.
  • Trosovnica: luknjičasta trosovnica, ki je bele barve, kasneje rumeno-sivkasta.
  • Meso: meso je prijetnega vonja in okusa, na prerezanih mestih pa hitro preide od bele preko rožnate in sive do temno rjave, skoraj črne barve.
  • Uporaba: užitna goba
Zgoraj desno gabrov ded v družbi jurčkov.
Zgoraj desno gabrov ded v družbi jurčkov.

Kako preprečiti, da goba ob prerezu potemni

Gabrov ded, ki ima v Sloveniji različna imena, nekateri mu rečejo tudi kar dedek, ob prerezu hitro potemni, zato ga je težje spraviti po grlu. Še vedno namreč velja, da jemo z očmi. Če ga narežemo v vrelo in osoljeno vodo takoj, ko začnemo z rezanje, bomo postopek temnenja ustavili.

Uporaba

Uporabite ga lahko za vse vrste jedi, kjer bi navadno uporabili jurčke ali lisičke. Primeren je za gobove juhe, omlete, rižote …

Članek je informativne narave, če gobe ne poznate oziroma jih nabirate brez izkušenega gobarja, jih ne uživajte.

Prejšnji članekTi znaki na vaših nogah lahko kažejo na pomanjkanje vitamina B12
Naslednji članekElon Musk je predstavil robota, ki ga bo Tesla prodajala za manj kot 20 tisoč dolarjev