Ko se dnevi ohladijo, ni nič boljšega kot topla, bučna juha, ki napolni dom z vonjem po jeseni. Hokaido buča je ena tistih sestavin, ki prepriča s svojo naravno sladkobo in kremasto teksturo, zato iz nje nastane popolna juha za hladne dni. Dodatek bučnih semen in kapljica bučnega olja pa poskrbita za tisti značilni okus, ki ga imamo Slovenci tako radi.
Sestavine (za 6 oseb)
- 700 g hokaido buče
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 l goveje juhe (lahko iz kocke)
- 0,5 dl sladke smetane
- 1 žlica masla
- 1 pest bučnih semen
- začimbe: lovorjev list, ščep mlete kumine, žlica rdeče mlete paprike, sol, poper
Priprava
Priprava zelenjave
Bučo olupite, odstranite semena in narežite na kocke. Čebulo drobno sesekljajte. V loncu segrejte olje in na njem popražite čebulo ter bučo. Dodajte sesekljan česen, mleto papriko in lovorjev list.
Kuhanje
Prilijte govejo juho, solite, poprajte in dodajte kumino. Bučo kuhajte toliko časa, da se zmehča. Nato odstranite lovorjev list, dodajte sladko smetano in juho zmešajte s paličnim mešalnikom v gladko kremno teksturo.
Postrežba
V ponvi segrejte maslo in na njem rahlo popražite bučna semena, da zadišijo. Juho postrezite v krožnikih, potresite z bučnimi semeni in po želji dodajte še malo smetane ali nekaj kapljic bučnega olja.
Ste vedeli?
Hokaido buča je polna vitamina A in antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in izboljšajo videz kože. Poleg tega jo lahko uživate z lupino – med kuhanjem se lepo zmehča, zato je priprava še hitrejša.
Tako pripravite porovo juho in drugače je več ne boste nikoli
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
- To je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni