Jajca so najbolj primerna hrana za zajtrk in za razliko od nekaterih drugih jedi, so odlična za zdrav začetek dneva. Jajca zvišujejo vaš HDL (sicer znan kot vaš “dober holesterol”) in imajo veliko koristi za zdravje.

Druga odlična stvar pri jajcih je, da obstaja veliko načinov za njihovo pripravo. Ne glede na to, ali imate raje umešana jajca, poširana ali v omleti, je pomembno, da jih pravilno pripravite, da bodo okusna.

Kuhana jajca

Pri kuhanju jajc so to najpogostejše napake, ki jih morate odpraviti:

  • Kuhanje razpokanih jajc.
  • Kuhanje jajc v plitvi posodi.
  • V loncu ni dovolj vode.
  • Vode ne solite.
  • Jajca položite v vrelo vodo.
  • Jajca lupite, ko so hladna.

Pri kuhanju jajc je pomembno izbrati nerazpokana jajca. Pomembna je tudi izbira lonca. Izberite lonec, ki je dovolj globok, da bodo jajca popolnoma potopljena v vodo. Poskrbite, da boste lonec napolnili z vodo, dokler ne pokrije jajc in še za vsaj dva centimetra višje.

Ocvrta jajca

Pri ocvrtih jajcih so pogoste napake sledeče:

  • Ne uporabite svežih jajc.
  • Ne uporabite maščobe.
  • Pečete jih na previsoki temperaturi.
  • Ne uporabite ponve proti prijemanju.
  • Jajca razbijete neposredno v ponev.

Sveža jajca so bistvena. Ko se jajce stara, se beljak in rumenjak stanjšata. To pomeni, da se bo beljak razširil, namesto da bi bil kompakten in gost, rumenjak pa ne bo popolnoma sedel na beljaku.

Jajca je treba ocvreti na srednjem ognju. Visoka temperatura povzroči, da lahko jajca porjavijo in postanejo mehurjasta, preden se pravilno pečejo v sredini. Ocvrta jajca morajo biti sijoča ​​in imeti popolnoma strjene beljake ter ne smejo biti mehurjasta ali porjavela, medtem ko morajo biti rumenjaki pravilno pečeni glede na vaše želje.

Umešana jajca

Najpogostejše napake pri pripravi umešanih jajc:

  • V skledo z jajci predhodno vmešate sir in zelišča.
  • Mešanici za umešana jajca ne dodajajte jušne osnove, vode ali smetane.
  • Kuhanje jajc na stalnem visokem ognju.
  • Ne odstranite umešanih jajc z ognja ob pravem času.

Dodajte majhno količino juhe, približno dve čajni žlički na jajce, svojim umešanim jajcem. Ko bo voda izhlapela, bo jajce postalo bolj napihnjeno. Stepenim jajcem lahko dodate tudi mleko in smetano, da obogatite njihov okus.  Dve do tri minute, preden so vaša umešana jajca pripravljena, je pravi čas, da v jajca vmešate sir, zelišča ali druge dodatke, ki jih želite. Te sestavine dodajte, ko so jajca skoraj pečena.

NE SPREGLEJTE: Tako ugotovimo, kako sveža so jajca

 

Prejšnji članekOd danes naprej lahko cene hrane v trgovinah primerjate na spletu (primerjalnik cen osnovnih živil)
Naslednji članek6 stvari, ki se lahko zgodijo, ko nekaj časa nimate spolnih odnosov