Čeprav se kuhanje jajc zdi preprosto, je veliko ljudi še vedno v dilemi, koliko časa jih je treba kuhati, da dosežemo želeno teksturo. Poleg časa kuhanja obstajajo še drugi dejavniki, ki vplivajo na končni rezultat. Če želite, da so vaša jajca vedno popolno kuhana, upoštevajte naslednje nasvete.
1. Preverite lupino jajca
Preden daste jajce v vodo, preverite, ali ima razpoke. Že najmanjša poškodba lahko med kuhanjem povzroči, da se jajce razlije v vodo. Če opazite razpoko, je bolje takšno jajce uporabiti za pripravo umešanih jajc ali peciva.
2. Temperatura jajc pred kuhanjem
Če je mogoče, jajca pred kuhanjem hranite na sobni temperaturi. Nenadna sprememba temperature, ko mrzla jajca iz hladilnika položite v vročo vodo, lahko povzroči pokanje lupine. Če jajca hranite v hladilniku, jih vsaj eno uro pred kuhanjem vzemite ven, da se ogrejejo.
3. Kuhanje v hladni vodi
Jajca vedno začnite kuhati v hladni vodi. Ko voda zavre, nastavite čas glede na to, kakšno jajce želite:
- Mehko kuhano jajce – 3 minute
- Polmehko kuhano jajce – 6 minut
- Trdo kuhano jajce – 10–12 minut
4. Nežno jih položite v lonec
Jajca lahko ob nenadnem padcu na dno lonca počijo. Da se temu izognete, jih s pomočjo žlice nežno položite v vodo.
5. Triki za lažje lupljenje
Po kuhanju je včasih težko odstraniti lupino. Tukaj je nekaj preizkušenih trikov:
- Dodajte sol v vodo – ena žlička soli v vodi pomaga pri lažjem lupljenju.
- Ohladite jajca v ledu – po kuhanju jih prelijte z mrzlo vodo ali jih za nekaj minut postavite v posodo z ledeno vodo.
- Uporabite starejša jajca – sveža jajca so težje olupljiva, zato za kuhanje raje uporabite jajca, stara vsaj en teden.
POSKUSITE TUDI: Pripravite jajca za zajtrk na takšen način, ne bo vam žal
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Najdite skrite zimske škornje v tej zimski idili
- Solata iz kislega zelja, da dobite v mrzlih dneh še malo več vitaminov
- Valentinova optična iluzija: Kako hitro opazite zlomljeno srce na sliki?
- Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur
- Se spodobi, da pošljete sporočilo bivšemu za valentinovo
- Kaj se zgodi, če pogosto jeste krofe