Stiskanje malo svežega limoninega soka nad slanimi jedmi doda prepotrebno svežino in pomaga uravnotežiti premočan okus. Obstaja pa še en del limone, ki bi ga morali jedem dodajati bolj pogosto, vendar kar pozabimo – limonina lupinica.

, Uporabite limonino lupino, da drastično izboljšate okus teh jedi

Seveda, ko rečemo »lupina«, govorim o svetlo rumenem, zelo zunanjem delu limone, ne o grenki, beli koščici. Ta zlata rastlinska snov je briljantna, ne glede na to, ali je drobno naribana z mikro strgalom ali narezana na tanke trakove. Kadar limonin sok z agresivnim udarcem kisline prereže druge okuse, ima olje, ki ga vsebuje lupina, veliko bolj niansiran pristop in nežno uravnoteži druge okuse, medtem ko sprošča aromo sveže olupljene limone. Je svetlo, toplo, drobno cvetno in vedno nekoliko grenko. Tukaj je nekaj jedi, ki jim morate dodati limonino lupinico, da jim izboljšate okus:

  • Vse sladice na osnovi vanilije ali na osnovi smetane: Cheesecake, torte, bogate vaniljeve kreme in skoraj vsaka druga bogata, kremasta sladica s sadjem (z izjemo banan).
  • Solate, še posebej, če imajo slani sir: Posebej nam je všeč zdrobljena solata iz brstičnega ohrovta, narejena z veliko parmezana in posuta z izdatno količino limonine lupine. Ne samo, da so okusi najboljši prijatelji, ni lepšega kot velik kup drobno razrezanega sira, posutega z majhnimi zlatimi koščki lupine.
  • Kremne jedi s testeninami: Dejstvo je, da uravnoteženje nenavadnih jedi z malo citrusa preprečuje, da bi se vaše jedi prenasičili. To še posebej velja za testenine, ki jih spremljajo omake na osnovi smetane. 
  • Vse vrste morskih sadežev: Čeprav so prakse združevanja limone z morskimi sadeži trdno zasidrane v stiskanju režnjev čez cele ocvrte osliče, imamo raje posip z lupino, ko se ukvarjamo z bolj občutljivo obdelanimi morskimi sadeži, kot so pokrovače, pečene ribe ali sotirane kozice.
  • Večina koktajlov: Limonina lupinica bo dodala popoln zaključek skoraj vsakemu koktajlu, ne glede na to, ali gre za gin, viski …
  • Pražena zelenjava: obstaja malo pražene zelenjave, ki nima koristi od limonine lupine, še posebej, če imate v njej nekaj ocvrtih zelišč.
  • Piščanec: piščanec na žaru, pečen piščanec, piščančja solata in celo ocvrti piščanec se odlično sklada z limonino lupinico.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekSončnična semena: koristi za zdravje in najboljši način, kako jih uživati
Naslednji članekPrivoščite si razvajanje ob dnevu žena