Kuhinjska sol je sestavljena predvsem iz natrijevega klorida, mineralne spojine, ki neposredno vpliva na človeški krvni tlak. Ko zaužijete sol, se ta raztopi v hrani in želodčni tekočini, vaše telo pa absorbira minerale, ko pridejo v tanko črevo. Čas prebave je odvisen od tega, kaj ste še jedli in kako hitro vaš želodec izprazni vsebino hrane v debelo črevo. V tem trenutku natrijev element izpolni svojo presnovno vlogo pri ravnovesju tekočin, kar takoj poviša vaš krvni tlak kot stranski učinek.
Kratkoročni učinki
Takoj, ko natrij vstopi v vaš krvni obtok iz črevesja, spremeni ravnovesje elektrolitov in sproži premik v telesnih tekočinah. Tekočine zapustijo celice in medcelične prostore ter se premaknejo v kri, da pomagajo obnoviti razmerje med minerali elektrolitov in telesno tekočino, ki je potrebna za homeostazo. Dodaten volumen, ki teče skozi krvne žile, povzroči večjo silo in dvigne krvni tlak.
Regulacija ledvic
Istočasno srčno-žilni sistem signalizira ledvicam, naj izločijo več natrija iz telesa. To stori tako, da izloči več urina ali poveča koncentracijo natrija v urinu. Zdravo telo opravlja to funkcijo vsak dan, ko sta vnosa natrija in kalija v določenem območju. Kalij, drugi elektrolitski mineral, zmanjša učinke natrija na migracijo tekočine.
Visok vnos soli
Večina ljudi ne nadzoruje vnosa soli, da bi s svojo prehrano zaužili manj natrija kot kalija. Glede na vašo starost in zdravje srca Inštitut je 1500 miligramov do 2300 miligramov natrija v primerjavi s 4700 miligrami kalija ustrezno prehransko razmerje. Povprečni vnosi natrija presegajo priporočene vrednosti 3.300 miligramov na dan, medtem ko vnosi kalija ne dosegajo 2.600 miligramov na dan. To obrnjeno razmerje še poslabša učinke visoke vsebnosti natrija, ki nastanejo predvsem zaradi uživanja preveč slane hrane.
NE SPREGLEJTE: Načini, kako po naravni poti znižati krvni tlak (krvni pritisk)
Zadnji prispevki
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi
- Vse več vrtnarjev opušča okopavanje in to je razlog
- Tako pripravite izjemno sočno telečjo pečenko v pečici
- Iz te rastline, ki raste skoraj povsod, lahko pripravite zelo okusen in zdrav čaj