Nekatera živila pomagajo lajšati določene simptome, ko smo bolni, nekatera pa povzročajo ali poslabšajo druge simptome. Živila, bogata z vlakninami, na primer pomagajo pri zdravljenju zaprtja, vendar lahko poslabšajo drisko, slabost in bruhanje ter obratno.

Živila, ki se jim je treba izogibati, ko ste bolni

Če vemo, kateri hrani se izogibati, ko smo bolni, se lahko počutimo bolje. Morda se bomo morali izogibati naslednjim živilom, da skrajšamo proces okrevanja:

  • Bolečine v telesu: pijače, ki nas dehidrirajo, zlasti alkohol in kofein, lahko poslabšajo bolečine v telesu, medtem ko lahko predelana hrana poveča vnetje.
  • Driska: Sladkarije, žvečilni gumi in drugi izdelki brez sladkorja, ki vsebujejo sorbitol ali druge sladkorne alkohole, lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo ali poslabšajo drisko, ker telo slabo absorbira sladkorne alkohole, kar lahko povzroči odvajalni učinek.
  • Glavoboli in migrene: starani siri, ki vsebujejo tiramin, lahko zvišajo krvni tlak, kar lahko povzroči migrene; telo presnavlja mononatrijev glutamat (MSG), ki ga pogosto najdemo v omakah in sojini omaki; druga živila, ki se jim je treba izogibati, so velike količine kofeina, umetna sladila in rdeče vino.
  • Izcedek iz nosu: mlečni izdelki lahko zgostijo sluz in povzročijo nastanek sluzi; začinjena hrana in sladkor lahko takoj povzročita izcedek iz nosu.
  • Boleče grlo: izogibajte se trdi in praskajoči hrani, kot so granola, oreščki in čips, ki lahko dodatno dražijo boleče grlo; kisli sokovi in veliko sadja in zelenjave ter njihovi sokovi in ​​limonada lahko tudi poslabšajo vneto grlo
  • Razdražen želodec: kofein, polnomastni mlečni izdelki ter ocvrta in mastna hrana lahko poslabšajo slabost in povečajo drisko.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Stavimo, da ne boste našli napake na tej sliki
Naslednji članekRecept za hitro babičino pecivo z jabolki