Mleto meso je fantastična sestavina. Uporablja se lahko za pripravo na stotine različnih receptov iz različnih kuhinj, zato je dovolj vsestransko, da zadovolji še tako izbirčne jedce.

Vendar morajo biti kuharji previdni, saj je mleto meso zelo hitro pokvarljivo. Z mletjem je meso izpostavljeno kisiku, zaradi česar se pokvari hitreje kot zrezek s celimi mišicami.

Se sprašujete, kako ugotoviti, ali je mleto meso slabo, preden ga uporabite za svoj najljubši recept? Sledite tem trem korakom.

, 3 načini, kako ugotoviti, ali se je vaše mleto meso pokvarilo?

3 načini, kako ugotoviti, ali se je vaše mleto meso pokvarilo?

Preverite barvo

Presenetljivo je, da barva mletega mesa ni dovolj dober pokazatelj pokvarjenosti. Meso je polno pigmenta, imenovanega mioglobin, ki je odgovoren za dostavo železa in kisika v mišice. Ko je ta pigment izpostavljen zraku, postane svetlo rdeč. Ker je videti tako lepo, večina mesarjev uporablja posebno plastično folijo, ki omogoča prehod kisika in daje zgornji plasti svetlo rdečo barvo.

Edini problem? Vso to mleto meso pod zgornjo plastjo nima dostopa do kisika, zato se obarva neprivlačno sivo. To se bo zgodilo tudi z mesom, ki ga shranite v zamrzovalniku. Je popolnoma varno za uživanje.

Če je zgornja plast mletega mesa postala siva ali rjava (in nikoli ni bilo zamrznjeno), je čas, da ga zavržete. Prav tako boste želeli biti pozorni na druge barve, kot sta bela ali modra, kar bi lahko pomenilo, da se je začela razvijati plesen.

3 načini, kako ugotoviti, ali se je vaše mleto meso pokvarilo?

Vonj

Sveže mleto meso mora dišati nevtralno, z rahlo aromo po železu. Če je že nekaj časa v embalaži in je blizu izteka roka uporabnosti, bo dobil rahel vonj. Ampak, če je vonj dovolj močan, da si nagubate nos, veste, da je čas, da ga zavržete. Bodite pozorni na mleto goveje meso, ki diši po gnilem ali kislem. Ko ste v dvomih, ga je najbolje zavreči. Slaba aroma je znak kvarjenja, še posebej, če opazite druge znake v barvi in ​​teksturi.

Bodite pozorni na teksturo

Največji dejavnik tveganja, ko gre za mleto meso, sta salmonela in E. coli. Te bakterije ne vplivajo na barvo govejega mesa (niti na vonj), zato je pomembno, da opravite test na dotik, če gre za mleto meso. Sveže mleto meso je čvrsto, če ga prebodete. Če govedino stisnete med prsti se bo meso drobilo. Če se pokvari, bo govedina sluzasta in lepljiva ter se ne bo tako zlahka drobila.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTe vsakodneve stvari so veliko bolj umazane, kot si mislite!
Naslednji članekČudaške prehranjevalne navade zvezdnikov, ob katerih se vam bo obračalo v želodcu


1 komentar

Comments are closed.