Če ste pozabili meso na dnu zamrzovalnika in ga pravkar našli, se verjetno sprašujete, če je še vedno užitno. Meso, ki je počivalo na dnu zamrzovalnika, je verjetno tam že več let. Odgovora, ali je še vedno užitno, ni lahko podati.

, Še lahko jeste meso, ki je bilo v zamrzovalniku več kot leto dni?

Ali je priporočljivo uživati ​​meso, ki je bilo zamrznjeno več let?

Teoretično lahko vsa živila hranimo v zamrzovalniku za nedoločen čas brez tveganja za zdravje, saj zamrzovanje ustavi razvoj bakterij. Zato ostane surovo ali kuhano meso, ki je bilo več let zamrznjeno, varno za uživanje in ne predstavlja nevarnosti zastrupitve s hrano, če upoštevamo določene varnostne ukrepe za shranjevanje.

Vendar dlje kot je meso zamrznjeno, bolj bo izgubilo svoje lastnosti. Večletno zamrzovanje mesa lahko spremeni njegov okus, teksturo in hranilno vrednost. To pojasnjujejo z dejstvom, da zamrzovanje ustavi razvoj bakterij, ne ustavi pa encimskih reakcij in s tem razgradnje hrane. Da bi ta pojav čim bolj zmanjšali in s tem čim bolj ohranili lastnosti mesa, je najbolje, da meso zamrznete še isti dan, ko ste ga kupili, in ga spravite v neprodušno zaprto vrečko.

Skratka, zamrznjeno meso je možno uživati ​​leto, dve leti ali več brez tveganja za zdravje, če so pogoji shranjevanja optimalni, kljub vsemu pa se njegove lastnosti skoraj zagotovo  spremenijo in meso več ne bo okusno.

Kakšen je idealen rok trajanja mesa v zamrzovalniku?

Zdaj, ko veste, da lahko uživate zamrznjeno meso še eno leto ali dve po zamrznitvi, čeprav lahko izgubi okus in teksturo, se verjetno sprašujete, kako dolgo lahko hranite meso v zamrzovalniku?

Meso se v zamrzovalniku dobro obdrži več mesecev, preden se začnejo spreminjati lastnosti. Tukaj je idealen rok trajanja v zamrzovalniku glede na vrsto mesa:

  • Jagnjetina ali teletina – 8 mesecev
  • Govedina – 4 mesece
  • Mleto meso – 3 mesece
  • Perutnina – 6 mesecev
  • Kuhano meso – 2 do 3 mesece

Ti časi so navedeni kot okvir. Upoštevajte, da se lahko razlikujejo glede na natančno naravo zamrznjenega mesa, pa tudi glede na embalažo.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Kako pravilno odmrzniti ribe: Tako to počnejo strokovnjaki


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Pleskavice, polnjene s sirom
Naslednji članekUganka: Če rešite to uganko v 30 sekundah, ste genij!