Origano je cvetoča rastlina iz iste družine kot meta, in čeprav se pogosto uporablja kot rastlina za začimbo hrane, je njegovih koristi nešteto.

Eterično olje origana pridobivajo s sušenjem listov na zraku; ko se posušijo, ljudje ekstrahirajo olje in ga koncentrirajo z destilacijo. Origano vsebuje spojine, imenovane fenoli, terpeni in terpenoidi, ki imajo močne antioksidativne, antibakterijske in protiglivične učinke; podpirajo imunski sistem in ga ščitijo pred toksini.

In kakšne so številne prednosti te močne rastline?

1. Pomaga v boju proti bakterijam

Origano vsebuje karvakrol, ki lahko pomaga pri boju proti bakterijam. Omejene raziskave kažejo, da ima lahko eterično olje origana zaščitne učinke proti bakterijama Pseudomonas aeruginosa in Escherichia coli, ki sta pogosta povzročitelja okužb sečil in dihalnih poti.

, 5 prednosti origanovega olja

2. Pomoč pri holesterolu

Origano in njegova olja vsebujejo številne polifenole, vključno s karvakrolom in timolom. Te aktivne spojine pomagajo zniževati holesterol.

3. Pomaga pri zdravljenju glivičnih okužb

Antioksidanti pomagajo zaščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so naravni produkt presnove, vendar lahko igrajo vlogo pri staranju in razvoju nekaterih bolezni, kot so rak in bolezni srca. V telesu se kopičijo zaradi izpostavljenosti okoljskim dejavnikom, kot so cigaretni dim in onesnaževalci zraka. Origano se je izkazal za učinkovitega pri zdravljenju glivičnih okužb, ki jih povzroča kandida.

4. Pomoč pri bolečinah

Starejše študije na živalih prav tako kažejo, da imajo zlasti karvakrolne spojine lahko lastnosti lajšanja bolečin, če se uporabljajo v kombinaciji z drugimi zdravili.

5. Spodbuja hujšanje

Zahvaljujoč vsebnosti karvakrola v origanu lahko origanovo olje pomaga pri hujšanju in zdravljenju debelosti. Potrebnih je več raziskav, da bi dokazali, da ima origanovo olje vlogo pri izgubi teže, vendar bi ga bilo morda vredno poskusiti kot del zdrave prehrane in življenjskega sloga


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Najboljša in najlepša borovničeva panna cotta
Naslednji članekRecept: Domači mesni burek – za prvovrstno uživanje v okusih