Dobro je, da svoji prehrani dodate več zelenjave. Predvsem radič je ena tistih listnatih rastlin, ki se lahko doda povsod in je, če je pravilno pripravljena, dobrega okusa. Večina od nas radiča ne zna pripraviti drugače kot v solati, zato vam v nadaljevanju razkrivamo, kaj sploh je radič, kakšne se prehranske vrednosti in kako ga pripraviti, da boste uživali v vsakem grižljaju.

Kaj je radič?

Radič je tehnično uvrščen med cikorijo. Pravzaprav to listnato zelenjavo pogosto zamenjujejo z rdečim zeljem, zaradi zunanje podobnosti.  Na listih ima bele rebraste črte – to je eden od glavnih načinov, kako lahko zelje in radič razlikujete. Po okusu je lahko zelo grenak, precej bolj od navadne solate in lahko ima specifičen zemeljski okus, zato ga mnogi, ki ga ne pripravljajo po pravih postopkih, ne marajo.

Zakaj radič ne sme manjkati na vašem jedilniku?
Pogosto ga zamenjujemo z rdečim zeljem.

Kakšne so prehranske prednosti radiča?

Ker je radič zelenjava, je poln vitaminov in mineralov. Ima nizko vsebnost kalorij in veliko vitamina K, vlaknin in cinka. Vlaknine vam pomagajo, da ostanete siti dlje časa in so bistveni del zdrave prehrane. Medtem ko je vitamin K topen v maščobi in igra pomembno vlogo pri podpiranju zdravja kosti. Cink pomaga podpirati zdrav imunski sistem in se ponaša s protivnetnimi lastnostmi. Radič je tudi poln antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom. Za zdravo življenje priporočamo, da se čimbolj pogosteje znajde na vašem jedilniku.

Kako pripraviti radič?

Če vas grenak okus ne moti, potem ga pripravite svežega. Če ga raje toplotno obdelate, da izgubi značilen grenak okus, lahko poskusite na različne načine. Lahko ga dušite, pečete na žaru ali hitro pokuhate.

Najlažji način za uživanje radiča je, da ga nasekljate in dodate svoji najljubši solati. Dodate ga lahko tudi v juhe, k omakam za testenine, lahko je pražen na žaru kot priloga, idej je nešteto in škoda bi bilo, da te vsestransko koristne zelenjave ne bi izkoristili.

NE SPREGLEJTE: Kako znižati holesterol s prehrano


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 nasvetov, s katerimi boste pripravili najboljše brownije vseh časov
Naslednji članekRazbijamo mite: Ali lahko pogrevamo krompir?