Mesni burek je čudovita jed, v kateri uživamo skoraj vsi prebivalci Balkana. Je odličen za hitro kosilo ali za večerjo – zraven pa se lepo poda navadni jogurt, če je domač, še toliko bolje.

Sestavine

  • Za testo:
  • 500 g večnamenske moke
  • 8 g soli
  • 20 g olja
  • 270 g mlačne vode
  • Za premaz:
  • 40 g olja (za testo)
  • 120 g olja (za plasti)
  • Za nadev:
  • 500 g mletega mesa
  • 200 g čebule (sesekljane)
  • 5 g soli (1 čajna žlička)
  • 2 g popra (pol žličke)

Postopek

  • Zmešajte večnamensko moko in sol.
  • S krožnimi gibi postopoma dodajamo mlačno vodo in olje.
  • Testo gnetite, dokler ne nastane gladka krogla.
  • Pustimo počivati 15 minut.
  • Testo razdelimo na dva enaka dela in oblikujemo kroglice.
  • Pokrijemo in pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj 1,5 ure.
  • Na pomokani površini začnemo testo raztegovati s hrbtno stranjo rok.
  • Postopoma ga raztegnite okoli mize, tako da postane tanek in prozoren.
  • Odebeljene konce odrežite.
  • Vsako plast premažite z oljem in pustite počivati.
  • Mesni nadev enakomerno položite na en konec in ga prepognite.
  • Postopek ponovite z drugo plastjo.
  • Pečico segrejte na 250°C.
  • Pečemo 20-22 minut, po 15 minutah obrnemo, da se enakomerno zapeče.
  • Pekač premaknite na nižjo rešetko proti koncu, da zagotovite temeljito pečenje, zlasti na dnu.
  • Ko je zlato zlato pečen, vzemite iz pečice in pustite, da se nekoliko ohladi.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 prednosti origanovega olja
Naslednji članekTako pripravite okusen kostanj kar v ponvi na štedilniku