Veliko živil je pridobljenih iz soje, vključno s sojinim mlekom, miso pasto, tempehom, tofujem in edamamom. Čeprav so ZDA največji proizvajalec soje na svetu, se največja kmetija soje Bon Futaru nahaja v Braziliji in ima 555.000 hektarjev soje. Od užitnih proizvodov do drugih uporab, majhna, a močna soja lahko ponudi veliko. Tukaj je pet zanimivih stvari, ki jih niste vedeli o soji.

Osnove

Soja je del družine stročnic, tako kot grah, leča in fižol. Sojo so prvič gojili doma v starodavni Kitajski, tisočletja pa so jo uporabljali v Aziji, preden je leta 1804 prišla v Ameriko. Do sredine 20. stoletja je bila pomemben del kmetijstva na srednjem zahodu in jugu. Rastlina soje lahko doseže višino 2 m in ima samooplodne cvetove. Cvetovi so veliki le približno četrtino palca in so lahko vijolični, beli ali rožnati. 50 do 80 odstotkov cvetov proizvaja semena. Barva semen je različna, a ko gre za komercialno pridelavo, je večina rumenorjavih ali rjavih.

, 5 zanimivih stvari o soji, ki jih zagotovo niste vedeli

Obstajajo mojstri sojine omake

Čeprav izvira iz Kitajske, je industrija sojine omake rasla in uspevala v obdobju Edo na Japonskem z izvozom, ki se je začel v poznih 1730-ih. Čeprav obstajajo majhne razlike, je japonska sojina omaka predvsem iz sojinih zrn in pšenice, ki sta fermentirani s plesnijo koji. Obstajajo družine na Japonskem, ki že stotine let izdelujejo sojino omako z uporabo tradicionalnih proizvodnih metod – vključno z uporabo lesenih sodov, imenovanih “kioke”. To je zelo resna obrt, ki ustvarja izdelek, ki velja za rokodelsko kakovosten izdelek. Na otoku Shodoshima poteka celo letni kioke festival. Ljudje, ki se ga udeležijo, so proizvajalci sojine omake, kuharji in izdelovalci drugih fermentiranih izdelkov – skupaj z vsemi, ki cenijo in želijo ohraniti kulturo kioke.

Soja se uporablja za izdelavo biodizla

Biodizel je biološko razgradljiva in obnovljiva vrsta goriva, večinoma pridobljena iz rastlinskih olj — in občasno živalskih maščob ali alg. Biodizel, ki se redko uporablja sam, se meša z običajnim dizlom. Biodizel sprošča manj emisij ogljika kot naftni dizel in ne vsebuje strupenega žvepla in rakotvornega benzena. Biodizel, ki se uporablja v mestnih in državnih voznih parkih, uporablja tudi ameriška vojska, v proizvodni in kmetijski opremi ter v gradbeništvu. Čeprav ima biodizel prednosti, ima tudi slabosti. V hladnem vremenu je dovzeten za zgostitev. Lahko poškoduje filtre in cevi vozila. Biodizel je tudi dražji in zagotavlja nižji izkoristek goriva kot običajni dizel.

, 5 zanimivih stvari o soji, ki jih zagotovo niste vedeli

Soja je (večinoma) dobra za vaše zdravje

Soja ima zdravstvene koristi, ki vključujejo dober vir za srce zdravih maščob, vlaknin, kalija in železa. Dokazano je tudi, da soja nekoliko znižuje slab (LDL) holesterol in pomaga pri lajšanju simptomov menopavze. Lahko ima tudi zaščitni učinek proti raku prostate in prebavil. In čeprav je nekoč obstajala zaskrbljenost zaradi uživanja soje, ki povzroča raka dojke, še ni dokazov, ki bi podprli to trditev. Pravzaprav študije kažejo, da se lahko tveganje za nastanek raka dojke dejansko zmanjša. Vsebuje izoflavone, ki so estrogenu podobne spojine, vendar lahko soja postane endokrini motilec, če jo uživamo v velikih količinah. Priporočljivo je, da se izogibate visoko predelanim sojinim izdelkom in se držite tistih, ki nimajo dodanega sladkorja, konzervansov ali presežka natrija. Ljudje s težavami s ščitnico naj bodo pri soji še posebej previdni in se pred uživanjem posvetujejo z zdravnikom.

Obstajajo sojine barvice

Večina barvic je izdelanih iz parafina na osnovi nafte, od katerih je bilo ugotovljeno, da nekateri vsebujejo svinec – čeprav na ravni, ki velja za varno za igrače. Alternativa so sojine barvice. Izumili so jih študentka univerze Purdue, Jocelyn Wong, in njena ekipa v okviru tekmovanja za inovacije v soji. Ekipa je prodala pravice proizvajalcu, ki jih še vedno proizvaja. Vsebujejo 85 odstotkov sojinega olja in so na voljo v pakiranjih različnih velikosti, tako kot običajne barvice. Sojine barvice gladko drsijo, se ne luščijo in so živahne ter svetle. Prav tako so okolju prijazne, nestrupene in izdelane iz obnovljivih virov.

NE SPREGLEJTE: 6 dejstev o hrani, ki bi jih morali vedeti vsi


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Mafini iz bučk
Naslednji članekKako na žaru speči cele ribe?