Lepota kuhanja celih rib je v tem, da je to ena najlažjih stvari na svetu. To je tudi eden najboljših načinov, da zagotovite, da boste dobili svežo ribo, saj so znaki svežine veliko bolj očitni na celi ribi kot na fileju. Poleg tega je običajno cenejši, tudi če upoštevate težo kosti in glave.

Kako na žaru speči celo ribo

Kar zadeva popolno enostavnost, ni nič boljšega od pečenja cele ribe: tako preprosto je, kot da bi jo vrgli v pečico. Toda kar zadeva okus, moramo reči, da je vedno najboljša cela riba na žaru. Ta suha, intenzivna vročina žara dela čudeže s kožo, saj postane hrustljava in razpokana. In kuhanje na oglju iz trdega lesa doda tisto dodatno dimenzijo okusa.

Moramo pa priznati, da je pečenje cele ribe na žaru nekoliko težje kot pečenje v pečici, predvsem zato, ker če se riba prilepi na rešetko žara, lahko stvari postanejo precej neprijetne. Dokler poznate nekaj ključnih trikov, ne bi smeli imeti težav.

1. korak: Pripravite ribe in žar

Prva stvar, ki jo morate narediti pri peki rib na žaru, je, da pripravite tako ribe kot žar.  Za cele ribe je bolje začeti na območju žara z višjo temperaturo, saj je tako kot v ponvi manj verjetno, da se bo koža ribe prijela na zelo vročo površino. Če pa gre za veliko ribo in je koža lepo zoglenela, vendar riba še ni popolnoma pečena, želite, da jo lahko prestavite na hladnejšo stran, da se speče, ne da bi se koža zažgala.

Naslednja stvar je, da temeljito očistite in naoljite rešetko žara. To je korak, ki ga spodbujamo pri vseh pekah na žaru, vendar je pri ribah še pomembnejši – ker so ribe bolj občutljive, je večja verjetnost, da se bodo raztrgale, če se bodo prijele na žar, umazana, nenaoljena rešetka žara pa bo povečala verjetnost.

Nazadnje, svojo ribo pripravite tako, da jo vzamete iz hladilnika približno 20 ali 30 minut, preden jo pečete, da lahko doseže sobno temperaturo. Na koži ledeno mrzle ribe je večja verjetnost za nastanek kondenza, mokra riba pa se bo bolj verjetno prijela na žar. Ko se riba segreva, jo temeljito osušite, da odstranite odvečno vlago na koži, votlino napolnite z aromami ter jo znotraj in zunaj začinite s soljo in poprom. Nato vse skupaj še enkrat namažete z oljem, da preprečite prijemanje.

, Kako na žaru speči cele ribe?

2. korak: Postavite ribo na žar

Ko predhodno segrejete žar, očistite in naoljite rešetko ter pripravite ribe, je čas za peko. Ribo postavite na žar, z debelejšim delom bliže vročemu oglju in jo pecite nekaj minut.

3. korak: Čas za obračanje

Kdaj morate obrniti ribo, je čisto ugibanje. Na splošno je treba počakati, da se zdi, da je koža lepo porjavela, preden jo poskusite obrniti.

Večina ljudi poskuša obrniti ribo na žaru z lopatico, a to povzroča težave. Drugi uporabljajo klešče.

Lahko uporabite tudi rezalne vilice. Če se upira, prenehajte s poskusi in pustite, da se peče dlje, dokler se koža ne sprosti. Če je pripravljena, se bo riba takoj dvignila. Če ste dobro pripravili žar in ribe ter počakali dovolj dolgo, se ribe ne bodo prijele. Ko jo obrnete je treba le počakati, da se speče do konca. Pripravljena je, ko termometer s takojšnjim odčitavanjem, vstavljen v najdebelejši del, zabeleži približno 57 °). Še enkrat, če menite, da koža postane preveč rjava, preden je riba pečena, jo preprosto dvignite z vilicami za rezanje, nato pa jo premaknite na hladnejši del žara, da se počasi speče.

PREBERITE TUDI: Kako pravilno spečemo lososa na žaru?


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 zanimivih stvari o soji, ki jih zagotovo niste vedeli
Naslednji članek6 dejavnikov, ki določajo, kako pogosto morate zalivati ​​svoj zelenjavni vrt