Verjetno veliko živil, ki jih shranjujete v shrambi, nima označenega roka uporabnosti ali pa imajo zelo dolg rok. Če živilu še ni potekel rok uporabe, to še ne pomeni, da je v primernem stanju za uživanje.
Priporočamo vam, da vsaj enkrat na mesec preverite vsa vaša živila v shrambi in določite, ali so še primerna za uživanje, ali bi bilo morda bolje, da jih zavržete.
Kurkuma
Vaše najljubše mlete začimbe, kot so kurkuma, paprika in muškatni orešček, običajno izgubijo moč po približno dveh do treh letih. Uživanje starih začimb ni škodljivo za vaše zdravje, vendar vašim receptom ne bodo dodale okusa. Na hitro povohajte in preizkusite okus, da ugotovite, ali je vaša začimba še primerna za uporabo.
Pecilni prašek
Enaka pravila za mlete začimbe veljajo tudi za sestavine za peko. Vrečke pecilnega praška in sode bikarbone bodo sčasoma izgubile moč vzhajanja, kar pomeni, da bo pecivo ostalo plosko. Njihovo vzhajalno moč lahko preizkusite s tem preprostim trikom: zmešajte sodo bikarbono s kisom in pecilni prašek z vročo vodo. Če se penijo in brbotajo, pomeni, da so sestavine še dovolj sveže za peko.
Pivo
Shranjevanje piva pri sobni temperaturi ni nujno slabo za vaše pivo, vendar se lahko hitreje pokvari. Po približno štirih mesecih lahko toplota, svetloba in zrak prodrejo skozi zamaške steklenic. Shranjevanje brez hlajenja pospešuje staranje in razvoj slabega okusa.
Čaj
Čajne filter vrečke morate porabiti v enem letu. Po tem času se bodo olja v čaju postarala in vaš čaj bo imel slab okus. Enako velja za kavna zrna in usedlino.
Česen
Priljubljeno začimbo je najbolje hraniti v temni, hladni shrambi, v mrežastih vrečkah. Če so stroki česna predolgo shranjeni, se lahko stroki skrčijo ali začnejo kaliti. Porabiti ga morate v roku 3-5 mesecev.
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Hrana, ki jo lahko kupite na zalogo in ima dolg rok trajanja