Kislice kumarice so odličen prigrizek ali priloga k dobremu sendviču, a koliko časa dejansko zdržijo? Včasih se zdi, da lahko večno preživijo v zadnjem delu hladilnika in še vedno ostanejo odličnega okusa. Vendar, tako kot za vse stvari v kozarcih, obstajajo pravila za njihovo shranjevanje.

Se kumarice lahko pokvarijo?

Ne glede na to, kako so pripravljene, se vsa sveža živila sčasoma pokvarijo. Vložena in fermentirana živila, kot so kisle kumarice, običajno imajo veliko daljši rok trajanja. To je predvsem posledica kisline v slanici. Hrana se pokvari zaradi škodljivih bakterij, ki se namnožijo in sčasoma pokvarijo hrano.

Na srečo te bakterije sovražijo kislino, tako kot kis v slanici kislih kumaric. Ta upočasni rast škodljivih bakterij in celo uniči nekatere druge nezaželene onesnaževalce. Toda tudi z vso to kislino imajo kumarice še vedno točko, ko niso več primerne za uživanje. Tako da, kisle kumarice se res lahko pokvarijo, a na srečo lahko traja nekaj časa preden se to zgodi.

Kako pravilno shraniti kumarice?

Pravilno shranjevanje kumaric je ključnega pomena za to, kako dolgo bodo ostale varne za uživanje. Kot vsa pokvarljiva živila jih je treba po odprtju hraniti v hladilniku. Ob predpostavki, da v kozarec ni prišlo nič, zaradi česar bi se vaše kumarice pokvarile, bi morale zdržati do tri mesece v najhladnejšem delu vašega hladilnika (tj. proti zadnji strani).

Se kisle kumarice lahko pokvarijo?

Postopek konzerviranja in zapiranja zahteva precej ukrepov za preprečevanje vstopa bakterij, vendar ko odprete kozarec, so bakterije dobrodošle, tudi če ste zelo previdni. V takem primeru se vedno prepričajte, da uporabite čisto posodo za kisle kumarice. Čeprav se morda zdi, da jih je lažje zgrabiti s prsti, so naše roke prekrite z milijoni bakterij in sporami, ki lahko hitro onesnažijo celoten kozarec in pospešijo kvarjenje.

Kako ugotoviti, ali so kumarice pokvarjene?

Prvi korak pri ugotavljanju, ali so vaše kumarice presegle točko pokvarjenosti, je pregled posode. Če je pokrov upognjen ali napihnjen, to nakazuje na aktivnost bakterij, zato je treba kisle kumarice zavreči. Ko jih odprete, če na površini slanice opazite plesen ali druge nenavadne stvari, ali pa če slanica nenadoma postane motna, je to dober znak, da nekaj ni v redu, in čas je, da kozarec zavržete. Vsekakor jih povohajte, čeprav kislice kumarice že močno dišijo; če zaznate neprijeten vonj ali karkoli, kar diši pokvarjeno, jih takoj zavrzite.

Nazadnje, če se vse zdi v redu, izberite eno kumaro in jo potipajte. Če je na otip zelo mehka in kašasta ali če je tekstura drugačna od običajne, zagotovo niso več varne za uživanje. Če niste prepričani ali so vaše kisle kumarice v dobrem stanju, je vedno bolje, da ste previdni.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Enostavna torta s kokosom in čokolado
Naslednji članekParadižnik in njegovih 6 koristi za zdravje