Pica je okusna in hranljiva jed, ki je kot nalašč za vsako posebno priložnost. Pripravili smo vam nekaj skrivnosti, kako domačo pico izboljšati, da bo kot tista taprava iz najboljše picerije.

1. Gnetenje testa

Testo dosledno gnetemo. Da bo pečeno testo lažje in puhasto, presejte moko. V posodi zmešajte svež kvas v mlačno vodo in mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi. Postopoma dodajte polovico moke in dobro premešajte, da se izognete grudicam. Nato vgnetemo preostalo moko in sol.

2. Dodajanje oljčnega olja

Če želite narediti bolj elastično testo, je bolje dodati oljčno olje v mešanico moke. Vse temeljito pregnetemo. Testo prestavite na čisto delovno površino in mesite, dokler ni več lepljivo.

3. Ročno razvaljajte testo

Testo razdelimo na več kosov in ga pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno 1 uro. Pustimo, da se testo poveča za dvakrat.
Delajte ročno, testo razvaljajte čim tanjše. Po testu potresemo nekaj moke in jo začnemo nežno raztezati od sredine navzven. Najbolje je, da držite sredino, medtem ko izrivate robove. Stranice naredite nekoliko debelejše, da nastane skorja.

4. Naredite hrustljavo skorjo za pico

Pekač namastimo z oljčnim oljem in potresemo z moko, da se testo ne prime na dno. Po testu razporedite izbrane prelive in za približno 10 minut postavite v pečico, ogreto na 180-200 stopinj C.

5. Omaka

Pici s povprečnim premerom dodajte največ 3 žlice omake. Za omako vam ni treba uporabiti tradicionalne paradižnikove paste. Nežen kremni sir, humus ali pesto omaka bo zelo dopolnil vašo pico. Spremljajte konsistenco omake; ne sme biti tekočina, sicer bo testo zelo mokro.

6. Dodatki

Manj je več: za pico ne uporabljajte več kot 4 dodatkov. Preliv naj bo samo en in ne sme biti debelejši od 1 cm. Prelivov ni treba posipati po celotni površini testa, naj bo zgornja plast nariban sir. Sestavine, kot so sveža zelišča, je treba pred serviranjem razporediti po pici.

Pico lahko pripravite tudi na žaru:

Recept: Pizza na žaru

Odlična je tudi LCHF pica:

Recept: LCHF pizza

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 razlogov, zakaj je pitje kokosove vode zdravo
Naslednji članekKako pravilno odmrznemo in očistimo zamrzovalnik/zamrzovalno skrinjo?