Arančini so ocvrte polnjene riževe kroglice, ki jih pripravimo iz ostankov riža. Jed izhaja iz Sicilije in največkrat jih polnimo z ragujem, sirom, šunko, skuto in podobno. Slovenci nanjo velikokrat pozabimo, a k sreči nas je na to slastno jed opomnila predzadnja oddaja MasterChef Slovenija, v kateri so tekmovalci pripravljali riževe jedi.
Sestavine
- kuhan riž (ali rižota)
- 50 g moke
- 3 jajci
- 100 g krušnih drobtin
- sol
- ali 10 kroglic mozzarele (ali več, odvisno koliko riža vam je ostalo)
Postopek
Rižu dodamo jajce in 50 g krušnih drobtin. Dobro premešamo in po potrebi začinimo s soljo in poprom, če se vam zdi, da je masa premalo začinjena. Iz riževe zmesi oblikujemo kroge in na sredo položimo kroglico mozzarele. Oblikujemo v kroglico, ki jo najprej povaljamo v moki, nato pomočimo v jajce in na koncu še v drobtine. Ponovimo dokler nam ne zmanjka riževe mase. Ocvremo v segretem olju za cvrenje, dokler kroglice ne dobijo zlatorjave barve.