Maj je mesec, ko začnemo z nabiranjem bezgovih cvetov. Uporabimo jih za pripravo sladkega sirupa, posušimo jih za čaj, lahko jih pripravimo ocvrte kot jed in še mnogo več. Danes se bomo osredotočili na pripravo bezgovega sirupa. Mi ga pripravljamo po tem receptu, a nekaj dodatnih trikov in nasvetov ni odveč. Berite dalje, če želite pripraviti najboljši bezgov sirup vseh časov.

1. Pomembno je, kdaj nabirate cvetove

Nabirati morate suhe cvetove. Nikar takoj po dežju. Nabirajo se v dopoldanskem času in morajo biti snežno beli – tisti rjavi niso več primerni za sok.

2. Vodo morate prekuhati, da se sestavine dobro povežejo

Nekateri vode ne prekuhajo, saj so mnenja, da citronska kislina dobro opravi svoje delo. A če želite res najboljši okus, vodo in sladkor prekuhate, da se sestavine med seboj povežejo.

3. Cvetov ne spirate

V vsakem receptu piše, da je cvetove potrebno očistiti. Vendar to ni mišljeno, da jih sperete pod vodo. Cvetove očistite morebitnih žuželk, ki so si na njih našle dom. Če jih boste sprali z vodo, boste odstranili cvetni prah, ki daje okus.

4. Pomembna je lokacija nabiranja cvetov

Bezeg raste ob najbolj prometnih cestah, vendar vam nabiranje tam odsvetujemo. Naberite ga na odtujenih lokacijah, v naravi.

5. Recept

Receptov obstaja nešteto, izberite takšnega, ki vam najbolj ustreza. Naš je sledeči.

Recept: Bezgov sirup

 

 

Prejšnji članekRecept: Arančini (polnjene riževe kroglice)
Naslednji članekKako očistiti pomivalno korito iz nerjavečega jekla – 4 koraki do sijaja brez madežev