Pečenka. Mesna jed, ki ob nedeljah ne sme manjkati na jedilniku. Hitro se lahko zgodi, da jo prepečemo in izsušimo, zato k njej postrežemo še omako. Takšno svileno, z okusom po mesu, ki so jo znale pripraviti naše babice.
Kaj potrebujete?
- Pekač, v katerem se je pekla pečenka, z vso maščobo in vsemi sokovi, ki so ostali od pečenja
- Moko
- Maslo
- Vejico rožmarina
- Jušno osnovo
- Sol in poper
Postopek
Pekač, v katerem se je pekla pečenka, postavimo na štedilnik in dodamo žlico masla. Segrejemo, dodamo žlico moke in mešamo z metlico, dokler ne razbijemo vseh grudic.
Prilijemo jušno osnovo. Količina je odvisna od tega, kako zelo gosto omako in koliko omake želite imeti. Če želite več omake, dodajte več jušne osnove in več moke (za vsak lonček jušne osnove, dodajte žlico moke).
Mešamo naprej, dokler ne dobimo homogene zmesi. Dodamo še vejico rožmarina in pustimo, da vse skupaj vre približno 5-10 minut. Solite in poprajte po okusu.
Nasveti
- Omako pripravite tik preden jo boste postregli.
- Lahko jo precedite skozi cedilo, vendar ni potrebno.
- Z metlico postrgajte vse morebitne delčke, ki se niso preveč prežgali na pekaču, to bo dodalo še dodaten izjemen okus.
NE SPREGLEJTE: 3 načini, kako ugotoviti, ali se je vaše mleto meso pokvarilo?