Čokolada osrečuje. Iz nje lahko napravimo veliko okusnih sladic, od čokoladne torte, do čokoladnih piškotov in čokoladnega moussa … Danes pripravljamo čokoladni kolač s kremo iz kisle smetane, takšen, ki ne bo nikogar razočaral.
Sestavine
- 400 g mareličnega kompota
- 100 g naribane čokolade za peko
- 4 jajca
- ščepec soli
- 200 g sladkorja
- 200 g masla (sobna temp.)
- 150 g večnamenske moke
- 15 g kakava v prahu
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlica arome vanilije
- Za kremo:
- 400 ml smetane za stepanje (brez sladkorja)
- 3 žličke vanilijevega sladkorja
- 50 g sladkorja v prahu
- 3 žlice soka iz mareličnega kompota
- 30 g kremfix
- 600 g kisle smetane
- natrgana čokolada in metini lističi za okras
Postopek
- Marelični kompot precedimo in ohranimo sok. Marelice narežemo na krhlje in jih damo v skledo.
- Čokolado naribamo.
- Pekač namastimo.
- V skledi ločimo beljake od rumenjakov.
- Beljakom dodamo malo soli in jih stepemo v sneg, vmes vmešamo sladkor.
- Rumenjakom dodamo 100 g sladkorja in jih prav tako stepemo, dokler ne dobimo kremne zmesi.
- Dodamo maslo in stepamo dalje.
- V jajčno kremo presejemo moko, kakav v prahu, škrob in pecilni prašek.
- Premešamo z električnim mešalnikom.
- Počasi dodajamo beljake in vanilijevo aromo.
- Na koncu v skledo dodamo še naribano čokolado in preostanek beljakov.
- Zmes damo v pekač in po vrhu naložimo marelice.
- Pečemo 25 minut na 180 stopinjah.
- Pripravimo kremo.
- Smetano za stepanje stepemo z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem v prahu.
- Vmes med stepanjem po žlički dodajamo marelični sok in krem fix, da bo krema čvrsta.
- V drugi skledi zmešamo kislo smetano in jo po žlicah dodajamo v smetanovo kremo.
- Premažemo čez ohlajen biskvit in posujemo z naribano čokolado.