Poletje je najboljši čas za peko na žaru. Žar na dvorišču in druženja sta ključna dela sezone. Na žaru največkrat pečemo meso in znano je, da preveč mesa nikoli ni dobro. Preberite nekaj nasvetov, da bodo vaši pikniki bolj zdravi in prijazni do gostov.

Čistoča je pomembna

Ne dovolite, da bi se zoglenelo kopičenje mesa iz prejšnje peke preneslo na vaš obrok. Za dobro čiščenje žara uporabite žično krtačo. Nato ga obrišite s krpo ali papirnatimi brisačkami, da odstranite ščetine iz krtače, ki so morda ostale na rešetki.

Dim in ogenj

Če meso, perutnino in ribe, bogate z beljakovinami, izpostavimo visoki vročini in odprtemu ognju, nastanejo heterociklični amini. Ko maščoba kaplja in gori na žaru, nastali dim vsebuje policiklične aromatske ogljikovodike. Ti dve skupini kemikalij povezujejo z različnimi vrstami raka. Tvorbo heterocikličnih aminov in policikličnih aromatskih ogljikovodikov lahko zmanjšate na več načinov:

  • Žar obložite s folijo z luknjami.
  • Pecite dlje časa na nižji temperaturi.
  • Pri roki imejte stekleničko z razpršilom, napolnjeno z vodo, da nadzorujete izbruhe maščobe.

, Zdrav poletni žar: 5 nasvetov za pripravo zdravih in okusnih obrokov na žaru

Marinirajte

Mariniranje hrane nekaj časa pred kuhanjem omejuje nastanek potencialnih rakotvornih snovi med peko na žaru.

Zelenjava

Peka na žaru intenzivira okus zelenjave, tako kot pri mesu. Na žaru lahko popečete papriko, čebulo, bučke, jajčevce, paradižnik … Poskrbite, da bo zelenjave ravno toliko kot mesa. Lahko jo postrežete tudi svežo.

Varnost

Surovo meso, perutnino in morske sadeže hranite ločeno od zelenjave in drugih živil. S termometrom za hrano preverite notranjo temperaturo mesa na žaru, perutnine in morskih sadežev. Hrano, pečeno na žaru, položite na čiste krožnike, ne na tiste, na katerih je bila že prej surova hrana.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Čas za žar: Lepinje pripravite kar sami doma (vsi bodo navdušeni)


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSe letos odpravljate na kampiranje? To je seznam stvari, ki jih NUJNO potrebujete
Naslednji članekRecept: Tako pečenega krompirja še niste poskusili in ne veste, kaj zamujate