Svinjina je znana po svojem bogatem okusu in vsestranskosti, zaradi česar je odličen kos mesa za vsako priložnost, a kaj, ko se pri peki velikokrat izsuši. Takrat izgubi vso svojo sočnost, v ustih pa imamo okus, kot bi jedli žagovino.
Kako postopati, da se svinjina ne bo izsušila?
Obstaja nekaj pravil, ki jih morate poznati, da bo vaš kos mesa vedno sočen.
- Če je možno, kupite kos mesa skupaj s kostjo in nekaj maščobe.
- Uporabite marinado. Marinirajte v preprosti kombinaciji kisline (na primer kisa ali limoninega soka), olja, soli in arom (katera koli vaša najljubša zelišča ali začimbe).
- Pred peko meso segrejte do sobne temperature. To pomaga zagotoviti enakomerno kuhanje in ohraniti vlago med postopkom kuhanja.
- Najprej v ponvi, nato v pečico. Če želite sočeno svinjino, jo morate na hitro popeči na štedilniku in nato prenesti v pečico.
- Dodajte juho. Med peko v pečici, meso zalijte z juho ali jušno osnovo.
- Pustite počivati. Pokrite pustite počivati vsaj 10 minut, preden jo narežete. Sok se bo prerazporedil nazaj v meso, da bo ostalo aromatično, mehko in sočno.