Božič je skoraj pred vrati. Če nimate ideje, kaj pripraviti za sladico, potem jo imamo mi za vas. Pripravite božični tiramisu. Je precej drugačen od klasičnega tiramisuja, a prav tako slasten.
Sestavine
Za kremo:
- 450 g mascarpone sira, zmehčanega na sobni temperaturi
- 240 ml smetane
- 100 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 2 žlici želatine
- 60 ml vode
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlici ruma
- Lupina 1 pomaranče
Za sirup:
- 240 ml vode
- 200 g sladkorja
- 60 ml ruma
- Sok 1 pomaranče
Ostalo:
- Piškoti za tiramisu
- 1 cel kolač Pannetone
- Sladkorne brusnice (neobvezno)
Postopek
- Pekač obložite s plastično folijo in postavite na stran.
- V lonec dodajte vodo in sladkor ter kuhajte toliko časa, da se sladkor stopi, nato pustite kuhati v plitvi posodi, ko se ohladi, dodajte sok 1 pomaranče, nato rum in odstavite.
- Želatino potresite z vodo in odstavite.
- V veliki skledi stepajte smetano z električnim mešalnikom, dokler ne nastane čvrst sneg, ki ga postavite na stran.
- V ločeni manjši skledi z mešalnikom stepajte rumenjake s 1/4 skodelice sladkorja, dokler ne nastanejo gosti bledo rumeni trakovi, ki jih prav tako odstavimo.
- V drugi skledi (to je zadnja skleda) z mešalnikom zmešajte maskarpone, rum, vanilijo, lupinico 1 pomaranče in preostalo 1/4 skodelice sladkorja. Nato dodajte stepeno rumenjakovo mešanico, ki jo nežno premešajte z lopatko, nato dodajte stepeno smetano, medtem ko pokapate vodo z želatino in nadaljujte z mešanjem, dokler se dobro ne poveže, odstavite.
- Začnite sestavljati sladico tako, da robove pripravljenega pekača obložite s piškoti, nato dodajte prvo plast panettona (razrežite ga, kakor koli želite, da se prilega), nato dodajte izdatno količino sirupa v testo, nato pa še 1 /4 kreme in ponavljajte isti postopek, dokler niste na vrhu. Ohlapno pokrijte s plastično folijo in čez noč postavite v hladilnik.
- Odstranite stene pekača, notranjost napolnite s sladkornimi brusnicami (to ni potrebno, nekaj sladkorja v prahu bo zadostovalo), ovijte pentljo okoli sredine in postrezite!
Video recept
Zadnji prispevki
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
- To je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni