Temna čokolada je polna hranilnih snovi, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje. Izdelana iz semena kakavovega drevesa, je eden najboljših virov antioksidantov, ki jih lahko najdete.

Študije kažejo, da lahko temna čokolada izboljša vaše zdravje in zmanjša tveganje za srčne bolezni. Predstavljamo vam 5 zdravstvenih koristi temne čokolade, ki jih podpira znanost.

1. Je zelo hranljiva

Če kupite kakovostno temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava, potem je precej hranljiva. Vsebuje dostojno količino topnih vlaknin in je polna mineralov.

Seveda je 100 gramov precej velika količina in ni nekaj, kar bi morali zaužiti v enem dnevu, saj 100 g ploščica vsebuje tudi 600 kalorij in nekaj sladkorja. Iz tega razloga je temno čokolado najbolje uživati ​​zmerno.

Vsebuje tudi maščobne kisline. Maščobe so večinoma sestavljene iz oleinske kisline (za srce zdravo maščobo, ki jo najdemo tudi v olivnem olju), stearinske kisline in palmitinske kisline.

2. Lahko zniža krvni tlak

Flavanoli v temni čokoladi lahko spodbudijo endotelij, oblogo arterij, da proizvede dušikov oksid (NO). Ena od funkcij NO je pošiljanje signalov arterijam za sprostitev, kar zmanjša odpornost proti pretoku krvi in ​​s tem zniža krvni tlak.

temno čokolado, To so razlogi, zakaj bi pogosteje morali jesti temno čokolado

3. Vsebuje visoke ravni antioksidantov

Temna čokolada je polna organskih spojin, ki so biološko aktivne in delujejo kot antioksidanti. Ti med drugim vključujejo polifenole, flavanole in katehine.

Študija je pokazala, da imata kakav in temna čokolada več antioksidativnega delovanja polifenolov in flavanolov, kot katero koli drugo testirano sadje, ki vključuje borovnice in acai jagode ter druga “superživila”.

4. Lahko izboljša funkcije možganov

Temna čokolada lahko izboljša delovanje vaših možganov. Študija zdravih prostovoljcev je pokazala, da je uživanje kakava z visoko vsebnostjo flavanola izboljšalo pretok krvi v možgane.

Kakav lahko tudi bistveno izboljša kognitivne funkcije pri starejših odraslih z blago kognitivno okvaro. Lahko izboljša govorne sposobnosti in tudi številne dejavnike tveganja za bolezni.

5. Lahko zmanjša tveganje za bolezni srca

Opazovalne študije kažejo drastično zmanjšanje tveganja za bolezni srca pri tistih, ki uživajo temno čokolado, vendar bodo potrebne še nadaljnje študije, a bi trditev dokazale.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 načinov, kako pokuriti odvečne kalorije brez telovadbe
Naslednji članekZakaj bi bilo bolje, če bi prenehali uporabljati toaletni papir