Kislo zelje je vrsta fermentiranega zelja, ki je že dolgo del naše prehrane. Proces fermentacije preprečuje razmnoževanje bakterij na zelju, kar omogoča, da ostane sveže dlje, kot nefermentirano zelje. Uživanje fermentirane hrane, kot je kislo zelje, ima številne zdravstvene koristi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju.
Vir koristnih hranil
Kislo zelje je še posebej hranljivo, ker je povrženo fermentaciji. Fermentacija kislega zelja ustvarja pogoje, ki spodbujajo rast koristnih probiotikov – bakterij, ki zagotavljajo številne zdravstvene koristi.
Izboljšuje prebavo
Kislo zelje spobuja zdravo črevesno floro. Probiotiki v nepasteriziranemu kislemu zelju lahko delujejo kot prva obrambna linija pred toksini in škodljivimi bakterijami. Kislo zelje vsebuje različne encime, ki pomagajo razgraditi hranilne snovi v manjše in lažje prebavljive molekule.
Ima protivnetne učinke
Fermentirana živila, kot je kislo zelje, pomagajo spodbuditi razznolikost črevesnih bakterij in ščitijo pred vnetji.
Pomaga pri uravnavanju stresa in ohranja zdravje možganov
Fermentirana živila, kot je kislo zelje povečajo črevesno absorpcijo mineralov, ki uravnavajo razpoloženje. S podpiranjem zdrave črevesne flore lahko kislo zelje pomaga zmanjšati stres in ohraniti zdravje možganov.
Lahko zmanjša tveganje za raka
Zelje vsebuje antioksidante in druge koristne rastlinske spojine, ki lahko zmanjšajo tveganje za nekatere vrste raka. Postopek fermentacije zelje lahko ustvari tudi posebne rastlinske spojine, ki zavirajo rast predrakavih celic.
Če želite uživati v maksimalnih koristih kislega zelja, kupljenega v trgovini, je najbolje, da kupite nepasterizirano kislo zelje. Pasterizacija namreč uniči koristne probiotike, ki igrajo ključno vlogo pri vseh zgoraj naštetih zdravstvenih koristih.
Zadnji prispevki
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi
- Vse več vrtnarjev opušča okopavanje in to je razlog
- Tako pripravite izjemno sočno telečjo pečenko v pečici
- Iz te rastline, ki raste skoraj povsod, lahko pripravite zelo okusen in zdrav čaj
- Če boste to sestavino dodali zeljni solati, bo ta imela okus kot babičina