Kislo zelje je vrsta fermentiranega zelja, ki je že dolgo del naše prehrane. Proces fermentacije preprečuje razmnoževanje bakterij na zelju, kar omogoča, da ostane sveže dlje, kot nefermentirano zelje. Uživanje fermentirane hrane, kot je kislo zelje, ima številne zdravstvene koristi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju.

, Dodajte kislo zelje v svojo prehrano, da boste bolj zdravi

Vir koristnih hranil

Kislo zelje je še posebej hranljivo, ker je povrženo fermentaciji. Fermentacija kislega zelja ustvarja pogoje, ki spodbujajo rast koristnih probiotikov – bakterij, ki zagotavljajo številne zdravstvene koristi.

Izboljšuje prebavo

Kislo zelje spobuja zdravo črevesno floro. Probiotiki v nepasteriziranemu kislemu zelju lahko delujejo kot prva obrambna linija pred toksini in škodljivimi bakterijami. Kislo zelje vsebuje različne encime, ki pomagajo razgraditi hranilne snovi v manjše in lažje prebavljive molekule.

Ima protivnetne učinke

Fermentirana živila, kot je kislo zelje, pomagajo spodbuditi razznolikost črevesnih bakterij in ščitijo pred vnetji.

Pomaga pri uravnavanju stresa in ohranja zdravje možganov

Fermentirana živila, kot je kislo zelje povečajo črevesno absorpcijo mineralov, ki uravnavajo razpoloženje. S podpiranjem zdrave črevesne flore lahko kislo zelje pomaga zmanjšati stres in ohraniti zdravje možganov.

Lahko zmanjša tveganje za raka

Zelje vsebuje antioksidante in druge koristne rastlinske spojine, ki lahko zmanjšajo tveganje za nekatere vrste raka. Postopek fermentacije zelje lahko ustvari tudi posebne rastlinske spojine, ki zavirajo rast predrakavih celic.

Če želite uživati v maksimalnih koristih kislega zelja, kupljenega v trgovini, je najbolje, da kupite nepasterizirano kislo zelje. Pasterizacija namreč uniči koristne probiotike, ki igrajo ključno vlogo pri vseh zgoraj naštetih zdravstvenih koristih.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za goveji golaž, pripravljen v pečici
Naslednji članekTakšna je najboljša temperatura v prostoru za sobne rastline