Kislo zelje je že dolgo del naše tradicionalne kuhinje in ga uživamo predvsem pozimi, v mrzlih dneh, saj je zelo zdravilno. Vsebuje številne vitamine in minerale, ki krepijo imunski sistem, zahvaljujoč probiotikom pa pozitivno vpliva na črevesje. Lahko ga jeste kot solato ali prilogo številnim jedem.

Vitamin C je prisoten v zelju in to v količini, ki zadosti polovici skupnih potreb odraslega človeka v sto gramih hrane, ne glede na to, ali je zelenjava sveža ali kuhana. Vitamin C je že dobro poznan antioksidant, ki pomaga odpraviti proste radikale, ki povzročajo poškodbe celic.

, Kislo zelje skriva nešteto zdravstvenih koristi

Res je, da se nekaterim ljudem, zlasti tistim z visokim krvnim tlakom, morda zdi problematična vsebnost natrija, ki presega 780 miligramov na skodelico naribanega kislega zelja! Zato je treba poudariti, da zelje ne bo izgubilo veliko svojih lastnosti, če ga dobro operemo ali pustimo nekaj časa stati v posodi s čisto vodo in tako zmanjšamo količino te sestavine.

Ima tudi visoko vsebnost vitaminov A, B1, B2, B3, B6 in E. Tu je tudi vitamin P (bioflavonoidi), pa tudi vitamin U (metil metioninsulfonij), ki se običajno uporablja pri zdravljenju gastritisa, želodca. in razjede na dvanajstniku.

Visoka razpoložljivost hranilnih sestavin

Sam proces kisanja poveča biološko razpoložljivost hranilnih sestavin. Kislo zelje je bogato z železom, kalcijem in magnezijem, vsebuje pa tudi baker, kalij in mangan. To nizkokalorično živilo je dobra izbira tudi pri redukcijskih dietah.

Je zelo dober vir prehranskih vlaknin in folatov. V svežem stanju zaradi procesa fermentacije vsebuje žive laktobacile in encime. Kislo zelje je dobro za zdravje črevesja, saj vsebuje vlaknine in probiotične kulture. V starih časih je to superživilo mnoge zaščitilo pred pomanjkanjem vitamina C in boleznimi, kot je skorbut.

Delno pomanjkanje vitamina C se kaže z izgubo apetita, utrujenostjo, živčnostjo, bolečinami v mišicah in sklepih, hujšanjem, suho kožo in pogostimi prehladi.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za najboljše pripravljene piščančje prsi – nas so navdušile
Naslednji članekSuper kremasta jabolčna pita! Ne bo vam žal, če jo boste pripravili