Probiotiki so oblika dobrih bakterij, ki jih najdemo v črevesju in imajo pomembno vlogo v našem telesu, od absorpcije hranil do imunske moči in stabilnosti. Vendar to niso vse njihove koristne uporabe.
Ali je treba jemati probiotike v prehranskih dopolnilih?
Ne samo, da so probiotiki bistveni za prebavo, ampak obstajajo številne druge koristi za zdravje. Probiotiki lahko ljudem pomagajo tudi pri zniževanju ravni holesterola, jih ščitijo pred alergijami, pomagajo pri preprečevanju malignih in drugih bolezni.
Da bi dobili dovolj probiotikov, ni vedno treba kupovati dragih dodatkov. A za to obstaja pomemben pogoj: dnevno moramo uživati probiotična živila. Pomembno je, da ste ustrezno obveščeni o tem, kako ta živila vključiti v svoje obroke, da boste čim bolje izkoristili prednosti probiotikov za izboljšanje delovanja črevesja in krepitev imunosti.
Kefir: prvak med probiotiki
Ta fermentirani mlečni izdelek je edinstvena kombinacija mleka in fermentiranih kefirjevih zrn. Uživa se že več kot 3000 let, izvira iz Rusije in Turčije in pomeni “dobro se počutiti”. Je rahlo kiselkastega okusa in vsebuje od 10 do 34 sevov probiotikov.
Je podoben jogurtu, a ker je fermentiran s kvasom in z več bakterijami, končni izdelek vsebuje več probiotikov in manj laktoze. Zaradi tega je primerna izbira za mnoge, ki ne prenašajo laktoze.
2. Kislo zelje
Zanimivo je, da kislo zelje ni vodilno po številu probiotikov, je pa bogato z organskimi kislinami, ki vplivajo na razmnoževanje dobrih bakterij. Ima visoko vsebnost vitamina C in prebavnih encimov. Je tudi dober vir naravnih mlečnokislinskih bakterij, kot je laktobacil.
3. Kombuča
Kombuča je nenavadna, sluzasta goba stožčaste oblike, ki jo tvori simbiozna kolonija bakterij in kvasovk. Poznan je že več kot 2000 let, izvira pa iz Japonske. Obstaja veliko dokazanih trditev o kakovosti kombuče, vendar so njene glavne koristi za zdravje prebava, dvig energije in razstrupljanje jeter.
4. Jogurt
Verjetno najbolj priljubljeno probiotično živilo je gojen probiotični jogurt iz kravjega, kozjega ali ovčjega mleka. Skupaj s kefirjem se uvršča v sam vrh probiotičnih živil, če izvira iz ekološko vzrejenih živali in ni pasteriziran.
5. Kvas
Ta močna sestavina je že od antičnih časov običajna fermentirana pijača v vzhodni Evropi. Tradicionalno ga izdelujejo s fermentacijo rži ali ječmena, zanimivo pa je, da ga v zadnjih letih v nekaterih državah poleg druge korenaste zelenjave, kot je korenje, izdelujejo tudi s probiotičnim sadjem in peso.
6. Surovi sir
Kozje, ovčje mleko in mehki kravji siri so še posebej bogati s probiotičnimi bakterijami, vključno s sevi thermophilus, bifudus, bulgaricus in acidophilus. Vedno kupujte surove in nepasterizirane sire, če želite kar najbolje izkoristiti probiotike, saj pasteriziranim in predelanim vrstam primanjkuje koristnih bakterij.
7. Jabolčni kis
Poleg uravnavanja krvnega tlaka, zniževanja ravni holesterola, izboljšanja občutljivosti na inzulin in celo izgube teže lahko jabolčni kis pomaga povečati vnos probiotikov. Popijte malo vsak dan (žlico zjutraj) ali ga uporabite kot solatni preliv, da povečate rezultate.
Zadnji prispevki
- Pita s hruškami in jabolki vas bo navdušila
- Optična iluzija: Na sliki je zdravnik, vendar tudi dva njegova pacienta, ju najdete?
- Ta krompirjeva solata je tako dobra, da se boste vprašali, zakaj je niste že prej pripravili
- Trik izkušenih kuharjev, s katerim bo krompir hitreje kuhan in ne bo razpadel
- Džuveč riž – edini recept, ki ga boste potrebovali za to slastno jed
- Optična iluzija: Lahko med kopico sadja najdete sir?