Ta enolončnica združuje bogate okuse svežih paradižnikov, aromatičnih zelišč, belega vina in čvrstih filetov bele ribe. Preprosta in hitro pripravljena jed, ki je kot nalašč za hladnejše dni.
Sestavine
- 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 srednja čebula, sesekljana
- 3 veliki stroki česna
- 2/3 skodelice svežih listov peteršilja, sesekljanih
- 1,5 skodelice svežega sesekljanega paradižnika ali 1 pločevinka (400 g) celih ali zdrobljenih paradižnikov s sokom
- 2 žlički paradižnikove paste
- 250 ml (1 skodelica) soka školjk ali jušne osnove
- 125 ml suhega belega vina
- 700 g čvrstih filejev bele ribe (morski list, trska ali brancin), narezanih na 5 cm kose
- Ščepec posušenega origana
- Ščepec posušenega timijana
- 1/8 čajne žličke omake Tabasco (ali več po okusu)
- 1/8 čajne žličke sveže mletega črnega popra (ali več po okusu)
- 1 čajna žlička soli (ali več po okusu)
Postopek
- V velikem loncu na srednje močnem ognju segrejte oljčno olje.
- Dodajte čebulo in jo pražite 4 minute, dokler ne postane mehka.
- Dodajte sesekljan česen in pražite še 1 minuto, dokler ne zadiši.
- Primešajte sesekljan peteršilj in kuhajte 2 minuti.
- Nato dodajte sesekljane paradižnike in po želji paradižnikovo pasto. Kuhajte na zmernem ognju približno 10 minut, da se okusi povežejo.
- V lonec vlijte sok školjk ali jušno osnovo ter belo vino.
- Previdno položite koščke ribe v lonec. Zavrite, nato pa zmanjšajte ogenj in pustite rahlo vreti 3–5 minut, dokler se riba ne skuha in zlahka razpade.
- Dodajte sol, poper, origano, timijan in tabasko omako.
- Premešajte in poskusite. Po potrebi dodajte še malo soli ali popra.
- Juho prelijte v posamezne sklede in postrezite z rezinami hrustljavega kruha, ki ga lahko pomakate v bogato omako.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: enolončnico z lečo in govedino, da fino pogreje v hladnih dneh
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira