Kivi, čudovit in okusen sadež, katerega lupina nam dela nemalo težav, ko ga hočemo zaužiti. Večina ga olupi, nekateri ga razpolovijo in sredico zaužijejo kar z žlico. Kaj pa, če vam povemo, da kivija pravzaprav ne smete lupiti? Lupina kivija je užitna in mnogi po svetu ga uživajo skupaj z njo. Po nedavni raziskavi nutricionistov pa je znano, da lupina vsebuje do trikrat več mineralov in vitaminov kot sredica. Bogata je namreč z Vitaminom C, kalijem, železom in drugimi hranilnimi snovmi. Če vam že sama misel po zaužitju kosmate lupine, dela preglavice, lahko kivi brez slabe vesti zaužijete v smoothiju.

Kivi, Imate radi kivi? Zagotovo ga ne jeste pravilno, da bi zaužili kar največ vitaminov

Kivi in njegove zdravilne lastnosti

Kivi je že dolgo znan kot eden izmed najbolj zdravilnih sadežev (seveda, če ga imate iz ekološke rasti). Poglejmo, zakaj je temu tako:

  • Neverjeten vir Vitamina C.
  • Izboljša delovanje imunskega sistema.
  • Kivi je dober vir karotenoidnih luteinov (preprečujejo starostne bolezni oči).
  • Vir folne kisline, vitamina E in kalija.
  • Nizko kalorično sadje, ki je primerno za uživanje ob različnih dietah.
  • Izboljša spanec (vsebuje kombinacijo fitohranil, ki pomagajo pri spancu).
  • Zaradi kalija, ki ga vsebuje, uravnava krvni tlak.
  • Odličen proti anemiji (slabokrvnost), saj vsebuje veliko železa – še posebej ga je pripročljivo uživati v smoothiju z zelenolistno zelenjavo. Dodal bo odličen okus.
  • Pomaga pri prebavi in pri razdraženem črevesju. Vsebuje encim aktinidain, ki pomaga pri razgradnji beljakovin v telesu. Znano je, da v črevesju še posebej težko prebavljajo živalske beljakovine (meso).

Priporočeno je, da ga uživajo tudi otroci. Če ga težko spravijo po grlu, ga lahko pripravite na zabaven način – preverite tukaj.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekIdeje, ki so navdušile v tem tednu (26. 10 – 01.11. 2020)
Naslednji članekNaredi sam: Zaščitna maska iz blaga