Kivi, čudovit in okusen sadež, katerega lupina nam dela nemalo težav, ko ga hočemo zaužiti. Večina ga olupi, nekateri ga razpolovijo in sredico zaužijejo kar z žlico. Kaj pa, če vam povemo, da kivija pravzaprav ne smete lupiti? Lupina kivija je užitna in mnogi po svetu ga uživajo skupaj z njo. Po nedavni raziskavi nutricionistov pa je znano, da lupina vsebuje do trikrat več mineralov in vitaminov kot sredica. Bogata je namreč z Vitaminom C, kalijem, železom in drugimi hranilnimi snovmi. Če vam že sama misel po zaužitju kosmate lupine, dela preglavice, lahko kivi brez slabe vesti zaužijete v smoothiju.
Kivi in njegove zdravilne lastnosti
Kivi je že dolgo znan kot eden izmed najbolj zdravilnih sadežev (seveda, če ga imate iz ekološke rasti). Poglejmo, zakaj je temu tako:
- Neverjeten vir Vitamina C.
- Izboljša delovanje imunskega sistema.
- Kivi je dober vir karotenoidnih luteinov (preprečujejo starostne bolezni oči).
- Vir folne kisline, vitamina E in kalija.
- Nizko kalorično sadje, ki je primerno za uživanje ob različnih dietah.
- Izboljša spanec (vsebuje kombinacijo fitohranil, ki pomagajo pri spancu).
- Zaradi kalija, ki ga vsebuje, uravnava krvni tlak.
- Odličen proti anemiji (slabokrvnost), saj vsebuje veliko železa – še posebej ga je pripročljivo uživati v smoothiju z zelenolistno zelenjavo. Dodal bo odličen okus.
- Pomaga pri prebavi in pri razdraženem črevesju. Vsebuje encim aktinidain, ki pomaga pri razgradnji beljakovin v telesu. Znano je, da v črevesju še posebej težko prebavljajo živalske beljakovine (meso).
Priporočeno je, da ga uživajo tudi otroci. Če ga težko spravijo po grlu, ga lahko pripravite na zabaven način – preverite tukaj.