Sol je zagotovo ena izmed najbolj pogosto uporabljenih začimb, ki takoj obogati okus hrane. Vendar, če med kuhanjem ali za mizo velikokrat posegate po solnici, je morda čas, da zmanjšate vnos natrija. Kljub temu pa ni potrebno žrtvovati okusa hrane, saj obstajajo odlične alternative brez soli, s katerimi lahko nadomestite sol.
1. Uporabite limono
Limone so odlične za nadomeščanje soli, saj dajejo jedem globino okusa. Lupino lahko nastrgate in jo dodate k pečeni hrani ali pa limono ožamete in jo poškropite po jedi.
Limona dobro sede k:
- Solatam
- Testeninam
- Jedem iz perutnine ali morskih sadežev
- Krušnim drobtinam
2. Kuhajte s svežimi zelišči
Poskusite imeti pri roki več vrst svežih zelišč, da boste kuhali z njimi. Za še lažjo uporabo razmislite o mletju in shranjevanju v hladilniku, da lahko hrano hitro začinite ali okrasite. Poskusite ta sveža zelišča, ki se dobro ujemajo z različnimi živili:
- Bazilika
- Koper
- Peteršilj
- Rožmarin
- Timijan
- Drobnjak
3. Jed začinite z malo vina
Kuhanje z rdečim ali belim vinom je odličen način za koncentracijo okusa v hrani. V jed dodajte približno 1/2 skodelice rdečega ali belega vina in pustite, da se kuha, da alkohol izpari. Izogibajte se uporabi vina za kuhanje ali šerija, ki običajno vsebujeta sol in visoko vsebnost natrija.
Če vam kljub temu ne uspe brez soli, jo poskusite uporabiti minimalno.
Zadnji prispevki
- Pita s hruškami in jabolki vas bo navdušila
- Optična iluzija: Na sliki je zdravnik, vendar tudi dva njegova pacienta, ju najdete?
- Ta krompirjeva solata je tako dobra, da se boste vprašali, zakaj je niste že prej pripravili
- Trik izkušenih kuharjev, s katerim bo krompir hitreje kuhan in ne bo razpadel
- Džuveč riž – edini recept, ki ga boste potrebovali za to slastno jed
- Optična iluzija: Lahko med kopico sadja najdete sir?