Sol je zagotovo ena izmed najbolj pogosto uporabljenih začimb, ki takoj obogati okus hrane. Vendar, če med kuhanjem ali za mizo velikokrat posegate po solnici, je morda čas, da zmanjšate vnos natrija. Kljub temu pa ni potrebno žrtvovati okusa hrane, saj obstajajo odlične alternative brez soli, s katerimi lahko nadomestite sol.

1. Uporabite limono

Limone so odlične za nadomeščanje soli, saj dajejo jedem globino okusa. Lupino lahko nastrgate in jo dodate k pečeni hrani ali pa limono ožamete in jo poškropite po jedi.

Limona dobro sede k:

  • Solatam
  • Testeninam
  • Jedem iz perutnine ali morskih sadežev
  • Krušnim drobtinam

, Kako začiniti hrano brez soli?

2. Kuhajte s svežimi zelišči

Poskusite imeti pri roki več vrst svežih zelišč, da boste kuhali z njimi. Za še lažjo uporabo razmislite o mletju in shranjevanju v hladilniku, da lahko hrano hitro začinite ali okrasite. Poskusite ta sveža zelišča, ki se dobro ujemajo z različnimi živili:

  • Bazilika
  • Koper
  • Peteršilj
  • Rožmarin
  • Timijan
  • Drobnjak

, Kako začiniti hrano brez soli?

3. Jed začinite z malo vina

Kuhanje z rdečim ali belim vinom je odličen način za koncentracijo okusa v hrani. V jed dodajte približno 1/2 skodelice rdečega ali belega vina in pustite, da se kuha, da alkohol izpari. Izogibajte se uporabi vina za kuhanje ali šerija, ki običajno vsebujeta sol in visoko vsebnost natrija.

Kako začiniti hrano brez soli?

Če vam kljub temu ne uspe brez soli, jo poskusite uporabiti minimalno.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTzatziki solata, osvežilen obrok v vročem poletju
Naslednji članekTežke noge in otekanje so lahko reakcija na vročino, pa tudi znak bolezni