Timijan se uporablja kot začimba v številnih kuhinjah, vključno z evropsko, britansko, sredozemsko, afriško, latinsko in srednjeameriško. Pri svežem in posušenem timijanu običajno uporabimo liste brez pecljev ali ga dodamo jedem celega. Rastlina timijana je robustna in odporna ter bo uspevala na vašem domačem vrtu med rastnimi meseci ali v notranjosti čez celo leto.
NE SPREGLEJTE: 4 razlogi za gojenje timijana
Uporaba timijana v kuhinji
Zeliščno maslo
Izboljšajte svoje maslo tako, da dodate nekaj domačega timijana. Odlično popestri kuhano meso in zelenjavo, testenine, krompir in kruh.
Timijan z morsko soljo
Preprosti ribji jedi na žaru ali krožniku s pečeno zelenjavo dodajte pridih okusa s timijanom in morsko soljo.
Omake in juhe
Timijan se dobro obnese v vseh vrstah omak in juh. Ne morete zgrešiti, če timijan združite s citrusi, česnom, poprom, smetano, maslom, olivnim oljem, belim vinom ali celo gorčico. V juhah se zelišče dobro ujema s krompirjem, pečeno mešano zelenjavo, piščancem, gobami in listnato zelenjavo, če naštejemo le nekatere.
Solate in solatni prelivi
Čeprav timijan ni prvo zelišče, ki nam pride na misel, ko pomislimo na osvežilne solate, se lahko obdrži v presenetljivi raznolikosti solat. Poskusite svež ali posušen timijan v preprosti mešani paradižnikovi solati.
Kruh in testenine
Navadni domači kruh in testenine lahko enostavno aromatizirate s kapljico timijanovega olja ali kisa.
Sladice
Kot vedo številni ustvarjalni kuharji, zelišča niso samo za slane jedi, ampak tudi sladkim dobrotam dajejo dišečo zemeljskost.
Pijače
Uporabite timijan v vsem, od osvežilne vode za razstrupljanje do priljubljenih koktajlov.
Splošno kuhanje
Timijan se dobro ujema z gobami, jajčevci, paradižniki, ribami, piščancem in pečenim krompirjem. Eksperimentirajte s svojo letino timijana in poglejte, kakšne neverjetne kombinacije lahko ustvarite!
NE SPREGLEJTE: Te začimbe bi morali vsak dan dodajati v svojo prehrano