Ko gre za izbiro med lesenimi in plastičnimi deskami za rezanje, ni nujno, da je ena boljša od druge. Ključno je, kako skrbite za deske in kako jih uporabljate. Strokovnjaki za varnost hrane poudarjajo, da je ob pravilni uporabi in negi vsaka od teh desk lahko varna, če sledite določenim smernicam.
PREBERITE TUDI: Takole lahko odstranimo vonj po česnu in čebuli z rezalne deske (3 metode)
Ločevanje desk za različna živila
Za preprečevanje navzkrižne kontaminacije je zelo pomembno ločiti deske za različne vrste hrane. Uporabljajte eno desko za surovo meso in ribe (še posebej za piščanca) ter drugo desko za pripravljena živila, kot so kruh, sadje in zelenjava. S tem zmanjšate tveganje prenosa škodljivih bakterij, kot sta E. coli in salmonela.
Čiščenje in razkuževanje
Po vsaki uporabi desko umijte z vročo vodo in milom. Plastične deske lahko pogosto perete v pomivalnem stroju, medtem ko je treba lesene deske oprati ročno in jih temeljito posušiti, da preprečite rast bakterij. Občasno razkužite deske z razredčeno raztopino belila, nato jih temeljito sperite s čisto vodo.
Praske in brazde
Tako na lesenih kot plastičnih deskah se sčasoma pojavijo praske in brazde, v katerih se lahko zadržujejo bakterije. Ko opazite globoke zareze, je čas, da desko zamenjate. Pri nakupu nove raje izberite deske iz trših materialov, kot sta bambus ali javor, ki so bolj vzdržljive.
Uporaba posebnih desk za kruh in nože
Tako kot pri nožih je tudi za kruh priporočljivo imeti posebno desko, da preprečite poškodbe rezila in zagotovite enakomerno rezanje.