Domov Dom Takole lahko odstranimo vonj po česnu in čebuli z rezalne deske (3...

Takole lahko odstranimo vonj po česnu in čebuli z rezalne deske (3 metode)

Predstavljamo vam 3 učinkovite metode, kako se znebiti vonja po česnu in čebuli, ki sta se vžrla v les.

198
0
SHARE

Česen in čebula sta nujna ‘oprema’ vsake kuhinje in v veliki večini primerov ju potrebujemo nasekljane ali narezane. To pa pomeni rezalne deske, ki imajo vonj po česnu in čebuli, ki se ga nikakor ne moremo znebiti – pranje z gobicami ali celo kovinskimi gobicami in detergenti prav nič ne pomaga. Problem je predvsem to, da ima potem tudi vsa ostala hrana, ki jo režemo na deski, vonj po česnu in čebuli, čeprav ta aroma ne sodi k njej (npr. sadje). Kako se lahko znebimo vonja po česnu in čebuli, ki sta se vžrla v les?

PREBERITE TUDI: Ledena torta z Oreo piškoti in arašidovim maslom

Na voljo imamo tri metode.

1. metoda: grobo mleta sol in limona

Desko najprej operite kot običajno, torej z gobico in detergentom, in jo dobro obrišite.

Nato posujete z grobo mleto soljo, ki jo s polovico limone drgnite po deski – kot bi hoteli desko pomiti na ta način.

Najbolje je, da nato pustite stari desko vsaj nekaj ur, še bolje pa kar čez noč – sol, ki veže vlago nase, bo v kombinaciji z limono, ki je naravno čistilo in ‘deodorant’, potegnila vonj iz deske.

Zjutraj še enkrat podrgnite in desko temeljito sperite z vročo, ali – še bolje – vrelo vodo. Obrišite in pustite, da se posuši.

2. metoda: soda bikarbona

Dobra stara soda bikarbona – nepogrešljiva v kuhinji.

Desko, kot vedno, najprej pomijte kot ponavadi.

Nato jo temeljito navlažite in na tanko posujte s sodo bikarbono (lahko pa tudi pripravite gosto pasto iz sode v ločeni posodici), ki jo temeljito vtrite v desko.

Pustite stati 10 minut do pol ure, ponovno vtrite in temeljito sperite desko z vročo ali vrelo vodo.

3. metoda: beli kis

Pomito desko z mehko krpo ali gobico temeljito premažite z belim kisom. Kis je naravno dezinfekcijsko sredstvo, ki tudi izvrstno odstranjuje neželene vonjave.

Po 10 minutah desko temeljito speroite z vrelo vodo in osušite.

Nasveti

Da se ne boste neprestano ubadali s čiščenjem deske, priporočamo, da imate ločeno desko, ki jo uporabljate le za česen in čebulo, za vse ostalo pa drugo desko.

Po čiščenju deske – ali pa tudi, ko kupite novo – jo temeljito premažite z mineralnim ali olivnim oljem. Če je les dobro prepojen z oljem, se ostale arome ne morejo vžreti, sploh ne v tolikšni meri.

Nekateri imajo dobre rezultate tudi z zgolj spiranjem deske pod vrelo vodo, tako, da jo hkrati drgnejo s hrbtno stranjo kovinske žlice. Vse naštete metode delujejo tudi na rokah, le da jih takoj sperete.

PREBERITE TUDI: 3 pravila kuhanja, da hrana obdrži več hranil

ODDAJ ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.