Česen in čebula sta nujna ‘oprema’ vsake kuhinje in v veliki večini primerov ju potrebujemo nasekljane ali narezane. To pomeni rezalne deske, ki imajo vonj po česnu in čebuli, ki se ga nikakor ne moremo znebiti – pranje z gobicami ali celo kovinskimi gobicami in detergenti prav nič ne pomaga.

vonj česna, čebule, deska, Takole lahko odstranimo vonj po česnu in čebuli z rezalne deske (3 metode)

Problem je predvsem v tem, da ima potem tudi vsa ostala hrana, ki jo režemo na deski, vonj po česnu in čebuli, čeprav ta aroma ne sodi k njej (npr. sadje). Kako se lahko znebimo vonja po česnu in čebuli, ki sta se vžrla v les?

PREBERITE TUDI: Ledena torta z Oreo piškoti in arašidovim maslom

Tri metode za odstranitev vonja po česnu in čebuli:

  1. Z grobo mleto soljo in limono
  2. S sodo bikarbono
  3. Z belim kisom

Poglejmo si vse tri metode podrobneje.

1. metoda: grobo mleta sol in limona

Desko najprej operite kot običajno, torej z gobico in detergentom, in jo dobro obrišite.

Nato posujete z grobo mleto soljo, ki jo s polovico limone drgnite po deski – kot bi hoteli desko pomiti na ta način.

Najbolje je, da desko nato pustite stati  vsaj nekaj ur, še bolje pa kar čez noč. Sol, ki veže vlago nase, bo v kombinaciji z limono, ki je naravno čistilo in ‘dezodorant’, potegnila vonj iz deske.

vonj česna, čebule, deska, Takole lahko odstranimo vonj po česnu in čebuli z rezalne deske (3 metode)

Zjutraj še enkrat podrgnite in desko temeljito sperite z vročo, ali – še bolje – vrelo vodo. Obrišite in pustite, da se posuši.

2. metoda: soda bikarbona

Dobra stara soda bikarbona – nepogrešljiva v kuhinji.

Desko, kot vedno, najprej pomijte kot ponavadi.

Nato jo temeljito navlažite in na tanko posujte s sodo bikarbono (lahko pa tudi pripravite gosto pasto iz sode v ločeni posodici), ki jo temeljito vtrite v desko.

Pustite stati 10 minut do pol ure, ponovno vtrite in desko temeljito sperite z vročo ali vrelo vodo.

3. metoda: beli kis

Pomito desko z mehko krpo ali gobico temeljito premažite z belim kisom. Kis je naravno dezinfekcijsko sredstvo, ki tudi izvrstno odstranjuje neželene vonjave.

Po 10 minutah desko temeljito sperite z vrelo vodo in osušite.

Nasveti

Da se ne boste neprestano ubadali s čiščenjem deske, priporočamo, da imate ločeno desko, ki jo uporabljate le za česen in čebulo, za vse ostalo pa drugo desko.

Po čiščenju deske – ali pa tudi, ko kupite novo – jo temeljito premažite z mineralnim ali olivnim oljem. Če je les dobro prepojen z oljem, se ostale arome ne morejo vžreti, sploh ne v tolikšni meri.

PREBERITE TUDI: Sekljanje čebule brez jokanja 1.del in 2. del

Nekateri imajo dobre rezultate tudi z zgolj spiranjem deske pod vrelo vodo, tako, da jo hkrati drgnejo s hrbtno stranjo kovinske žlice. Vse naštete metode delujejo tudi na rokah, le da jih takoj sperete.

PREBERITE TUDI: 3 pravila kuhanja, da hrana obdrži več hranil


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe si boste tole zmešali v kavo, boste imeli še več energije!
Naslednji članek10+ kuharskih trikov in nasvetov, ki jih nujno morate uporabiti