Bulgur ima dolgo zgodovino v kuhinjah Bližnjega vzhoda, severne Afrike in vzhodne Evrope, nedavno pa je postal priljubljen tudi v drugih delih sveta.

Kaj je bulgur?

Bulgur se začne kot cela, surova, oluščena pšenična zrna, ki jih pogosto imenujemo zdrob, te prekuhajo, posušijo in zmeljejo v več velikosti. Zaradi tega se pšenica bulgur razlikuje od mlete, a še vedno surove zdrobljene pšenice. Tako kot parboiled riž se tudi bulgur razmeroma hitro skuha, vendar ostane poln vlaknin in hranil.

Kaj je bulgur in kako ga pripraviti?

Bulgur je lahko rdeč ali bel, odvisno od uporabljene sorte pšenice. Ne pozabite le, da bulgur ni brez glutena.

Kako skuhati bulgur?

Za kuhanje bulgurja zrna dušimo na štedilniku ali jih namočimo v vroči tekočini. Bolj kot je grobo mletje, dlje traja. Namakanje v vroči tekočini ohranja zrna dobro ločena, vendar je najbolj učinkovito pri fino in srednje mletem bulgurju. Namesto vode poskusite zelenjavno ali piščančjo osnovo, mleko ali kokosovo mleko za boljši okus. Načrtujte približno 1/4 skodelice suhega bulgurja na porcijo.

Odličen je za prilogo, kot nadomestek riža, krompirja .. in kot dodatek v solati.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za najboljše kavne brownije
Naslednji članekPripravite domače pljukance za nadomestek testenin, odlični so