Ne glede na to, kako imenujete na tanko narezano meso, vam to prihrani čas pri pripravi obroka. Uporabimo ga lahko v najrazličnejših jedeh, najokusnejše pa je v sendviču, ali kot narezek. Toda preden napolnite svoj hladilnik z narezano šunko, piščančjimi prsmi, ali suhim vratom, se morate prepričati, da lahko vse to porabite, preden se pokvari. Še posebej v toplih poletnih mesecih.

Najboljši način za shranjevanje delikatesnega mesa

Za optimalno kakovost in varnost je treba tako predpakirano kot sveže razrezano meso najprej ohladiti, takoj ko pridete domov. Ne puščajte ga na sobni temperaturi več kot dve uri, vključno s časom, ko ga prinesete iz trgovine domov. Po dveh urah bo delikatesno meso vstopilo v temperaturno nevarno območje, kjer lahko rastejo in uspevajo škodljive bakterije.

, Kako dolgo zdržijo narezane dobrote v hladilniku in kako veste, kdaj so se pokvarile

Najhladnejši del hladilnika je pogosto zadnja stran, najtoplejša pa vrata. Zato je vedno priporočljivo, da delikateso shranite čim dlje.

Nasveti

Delikatesno meso vzemite iz hladilnika šele, ko ste pripravljeni za uporabo. Poleg tega, ko razpakirate narezane kose iz embalaže ali ovoja, pazite, da imate čiste roke in da se dotikate samo tistih kosov, ki jih boste uporabili takoj. To bo zaščitilo rok uporabnosti izdelka in zagotovilo, da ostane svež.

Kako dolgo zdrži delikatesno meso v hladilniku?

Ob predpostavki, da so delikatesni izdelki pravilno shranjeni v hladilniku, bo neodprto pakirano meso zdržalo približno dva tedna v hladilniku. Ta nekoliko daljši rok uporabnosti je mogoč zaradi konzervansov, ki se uporabljajo v mesnih delikatesah, kot sta natrijev nitrat in sol.  Aditivi delujejo tako, da posrkajo vodo v meso in same bakterije, zato je bolj odporno na rast patogenih bakterij in mikroorganizmov, ki ga kvarijo.

Po drugi strani pa bo sveže narezano delikatesno meso s pulta zdržalo le tri do pet dni v hladilniku. To je zato, ker je izpostavljeno zraku in rokovanju, kar uvaja nove bakterije.

Nekatere vrste delikatesnega mesa bodo zdržale dlje kot druge. To je meso, ki je bilo fermentirano (kot kulen in salama) ali sušeno (kot pršut). Fermentacija zniža pH vrednost delikatesnega mesa, sušenje pa odstrani vlago iz izdelka. Oba procesa otežujeta rast bakterij.

Kako dolgo zdržijo narezane dobrote v hladilniku in kako veste, kdaj so se pokvarile

Ali lahko zamrznete delikatesno meso?

Da bi predpakirano ali sveže narezano delikatesno meso ohranili dlje – ga postavite v zamrzovalnik. Pri takšnem shranjevanju ni ovir za varnost hrane, če je zamrzovalnik pravilno nastavljen na nič stopinj in ne izgubi moči. Če je mogoče, zamrznite delikatesno meso v originalni embalaži – če pa je material pretanek, ga pustite nedotaknjenega in zagotovite dodatno zaščito, da preprečite poškodbe.

Zamrznjeno mesno meso porabite v enem ali dveh mesecih. In ne pozabite, ko meso odmrznete, bakterije razpadejo z enako hitrostjo kot pred zamrzovanjem.

Kako veste, kdaj se delikatesno meso pokvari?

Če ima izdelek drugačno barvo, vonj ali teksturo (na primer sluzast ali lepljiv film) kot ob prvem nakupu, ga zavrzite.

PREBERITE TUDI: Kako pripraviti narezek, ki bo navdušil vaše goste?


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Jagodna torta z vanilijevim pudingom (navdušila vas bo)
Naslednji članekRecept: Jagodne sanje (sladica v kozarčku)