Tičino masa je bela sladkorna masa, s katero lahko naredimo prekrasne torte, oblikujemo figurice in še kaj. Je precej draga in zato jo raje delamo kar doma.
Sestavine
- 60 ml hladne vode
- 1 vrečka + mala žlička želatine v prahu
- 8 žlic fruktoze ali glukoze
- 1 žlica vode
- 15 ml glicerina
- približno 1 kg sladkorja v prahu
Postopek
- Želatino prelijemo s 60 ml vode, da nabrekne.
- Fruktozo damo v lonec, dodamo eno žlico vode in postavimo na majhen ogenj, stopiti jo moramo, da dobimo gost sirup.
- Ko se sirup malo ohladi (približno 10 sekund), postopoma med stalnim mešanjem dodajamo glicerin.
- Vročo mešanico počasi dodajamo želatini in mešamo, dokler se ne raztopi.
- V globoko posodo damo sladkor v prahu in naredimo jamico.
- Po malem prilivamo mešanico in mešamo. Kmalu bomo morali mešanico mešati z rokami. Načeloma se porabi cel kilogram sladkorja, včasih ne, včasih ga je treba dodati več.
- Zmes mora biti kompaktna, nekaj podobnega staremu dobremu plastelinu.