Moka velja za nepokvarljivo živilo. Ampak če je ne shranite pravilno, se bo pokvarila in pod pravilno shranjevanje ne šteje trgovinska embalaža. V originalni papirnati vrečki moka ne bo zdržala več kot 6 mesecev. Vrečke ne morete kar tako zatakniti v zadnji del shrambe in pozabiti nanjo; na koncu se bo zgodilo, da dobite žarko moko ali še huje, okužbo z molji.

Moka je rada na hladnem in temnem in se najbolje obnese v nepredušni posodi. Za najbolj svež okus kupujte moko v manjših količinah. Ko pa imate razlog, da jo kupite na zalogo, upoštevajte nekaj smernic za shranjevanje.

Navadna bela rafinirana moka

Ko jo prinesete domov iz trgovine, dajte moko v zamrzovalnik za 48 ur, da ubijete morebitna jajčeca moljev ali žuželk, ki se morda skrivajo v embalaži. Nato moko pretresite iz trgovinske embalaže v posodo za živila (plastično ali stekleno) s tesnim pokrovom. To preprečuje vdor vlage in preprečuje škodljivce. Prav tako blokira vonjave in okuse drugih živil ali izdelkov, ki so shranjeni v bližini, kar bi lahko vplivalo na aromo ali okus moke.

Večnamensko in drugo rafinirano moko shranjujte na hladnem in suhem mestu, zaščitenem pred sončno svetlobo. Rafinirana moka se v teh idealnih pogojih obdrži v shrambi do enega leta. Za daljše shranjevanje moko pospravite v zamrzovalnik, kjer lahko zdrži do dve leti. Mraz ne vpliva na teksturo, zato zlahka vzamete iz posode količino, ki jo potrebujete, vendar pustite, da se moka segreje na sobno temperaturo, preden jo uporabite, še posebej pri peki.

kako shraniti moko, Kako shraniti moko, da bo dolgo zdržala

Polnozrnate in druge posebne moke

Polnozrnate moke vsebujejo otrobe in kalčke, zaradi česar so bogate z vlakninami in hranljivimi snovmi, vendar so tudi nagnjene k hitrejšemu kvarjenju, saj otrobi in kalčki vsebujejo olja, ki pokvarijo okus, ko oksidirajo.

Polnozrnato moko zamrznite za 48 ur, preden jo prenesete v nepredušno posodo, enako kot rafinirano moko. Nato jo hranite v hladilniku do šest mesecev ali v zamrzovalniku do enega leta. Zaradi višje vsebnosti naravnih olj v polnozrnati in drugih specialnih mokah postanejo pri sobni temperaturi hitro žarke.

Zakaj se moka pokvari?

Tako kot vsaka suha hrana se lahko moka pokvari, če je izpostavljena kisiku, svetlobi, vlagi ali žuželkam. Če pustite vrečko moke v shrambi, je tukaj nekaj težav, ki se lahko pojavijo, zaradi katerih se moka pokvari.

Plesen: Vlažnost ali temperaturna nihanja lahko povzročijo, da moka absorbira vlago in sčasoma začne plesniti. Plesen boste lahko zavohali, preden jo boste dejansko videli.

Oksidacija: do oksidacije pride, ko kisik iz zraka sodeluje s hranili v moki, kar povzroči njihovo razgradnjo. To je zlasti problem pri polnozrnatih mokah. Oksidacija bo povzročila, da naravna olja v polnozrnatih žitih postanejo žarka.

Žuželke: tudi če moko hranite v nepredušnih posodah, lahko še vedno dobite molje, saj lahko jajčeca prinesete domov v kupljeni moki.

Vpijanje vonjav: Moka lahko deluje kot goba in absorbira vonjave, ki so v njeni bližini. Imate čebulo poleg moke? Potem bo tudi torta, ki jo naredite z njo, dišala po čebuli. Še posebej ne želite shranjevati moke (ali katere koli druge hrane, če že to zadevo!) v bližini kemikalij, kot so čistilna sredstva.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe vsako jutro popijete kozarec tople vode na prazen želodec, se to zgodi vašemu telesu
Naslednji članek6 mitov o menopavzi, ki jim mnogi nasedejo, čeprav niso resnični