Zelenjavo iz skupine križnic, kot so cvetača, brstični ohrovt, brokoli, ohrovt …, imajo mnogi radi. Ker je receptov na pretek, je prav ta skupina zelenjave priljubljena, vsestranska in ima tudi koristi za zdravje.

Prednosti zelenjave iz družine križnic

Vemo, da je zelenjava dobra za nas, ker je polna hranil, vendar ima zelenjava iz družine križnic edinstvene lastnosti, ki lahko izboljšajo vaše zdravje na več načinov.

Ta družina zelenjave se lahko razlikuje po barvi in ​​obliki, a na splošno so precej primerljive, ko gre za njihovo vsebnost hranil. Zelenjava iz družine križnic je znana po vitaminih C in E, vlakninah, folatih in karotenoidih.

3 glavne zdravstvene koristi zelenjave iz družine križnic

1. Lahko podpirajo zdravje srca

Vse več raziskav povezuje uživanje zelenjave iz družine križnic z manjšim tveganjem za bolezni srca.

Raziskovalci so združili izsledke osmih študij, ki so preučevale učinke križnic in listnate zelene zelenjave na bolezni srca, januarja 2016 v Journal of Royal Society of Medicine Cardiovascular Diseases. Ugotovili so, da je bilo tveganje za bolezni srca pri tistih, ki so jedli največ križnic, manjše za 16 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki so to zelenjavo uživali redkeje.

NE SPREGLEJTE: Slabokrvnost: Znaki, ki kažejo, da imate anemijo (osveženo 2021)

2. Lahko pomagajo pri nadzoru krvnega sladkorja

Tako kot vsa zelenjava tudi zelenjava iz družine križnic vsebuje prehranske vlaknine, ki pomagajo upočasniti prebavo in hitrost, s katero absorbiramo sladkor iz hrane, ki jo jemo.

Glede na metaanalizo iz januarja 2016 v Journal of Diabetes Investigation so glukozinolati in druge spojine v tej družini zelenjave povezani z izboljšanjem nadzora sladkorja v krvi.

3 glavne zdravstvene koristi zelenjave iz družine križnic

3. Povezani so z nižjimi stopnjami raka

Raziskovalci so ugotovili, da je redno uživanje zelenjave iz družine križnic povezano z zmanjšanim tveganjem za raka. Toda te vrste študij ne določajo vzroka in posledice, temveč bolj potencialno razmerje.

Zmanjšano tveganje, ki so ga ugotovili, je morda posledica glukozinolatov, spojine, ki jo najdemo v zelenjavi iz družine križnic. Medtem ko je potrebnih več raziskav, je Ameriško združenje za boj proti raku objavilo smernice o prehrani in telesni dejavnosti za preprečevanje raka, ki poudarjajo zelenjavo iz skupine križnic.

NE SPREGLEJTE: Tako okusne cvetače še niste jedli! Ta recept morate poskusiti


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNasveti, kako shraniti paradižnik, da bo dolgo ostal čvrst in okusen
Naslednji članekLogična uganka: Odstranite vžigalice