Če ste ljubitelj mesa, se lahko zgrozite ob misli, da bi se odrekli svoji najljubši jedi. Čeprav obstajajo prednosti rastlinske prehrane (ki lahko vključuje živalske proizvode, vendar je osredotočena na sadje, zelenjavo, oreščke, semena in stročnice), lahko še vedno jeste meso in imate zdrav življenjski slog.
Glavne stvari, ki jih morate upoštevati, so vrste mesa, ki jih jeste, in koliko jih jeste.
Meso lahko jeste vsak dan in živite zdravo. Meso je vir visokokakovostnih, popolnih beljakovin, vendar morate biti pozorni, katero vrsto uživate in kako pogosto. Seveda imate morda druge razloge za uživanje manj mesa, na primer, da želite manj obremenjevati naravo, zaščititi dobrobit živali ali prihraniti denar.
Prednosti mesa
Meso ima prehranske prednosti, ki vam lahko pomagajo živeti zdravo. Tukaj je nekaj glavnih ugodnosti, ki jih boste dobili, če boste uživali zdrave vire mesa v zmernih količinah.
1. Je dober vir pustih beljakovin
Meso je znano po tem, da vsebuje nasitne beljakovine. Beljakovine igrajo v vašem telesu več pomembnih vlog. Sodeluje pri proizvodnji mišic, strukturnih tkiv, hormonov, transportnih molekul in protiteles. Prav tako vam zagotavlja energijo in esencialne aminokisline. Pridobivanje beljakovin iz živalskih proizvodov je lahko koristno, saj so živalske beljakovine popolne beljakovine, kar pomeni, da vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin.
Vendar niso vsi viri živalskih beljakovin zdrava izbira. Pomembno je, da izberete vrste mesa, ki zagotavljajo beljakovine brez preveč nezdravih hranil – kot so nasičene maščobe ali natrij. Za pridobivanje beljakovin iz živalskih virov, se priporoča iskanje manj mastnih, nepredelanih virov, kot so:
- Perutnina, belo meso, kot so piščančja ali puranja prsa
- Svinjski file
- Pusti ali ekstra pusti kosi govejega mesa
2. Je dober vir železa
Poleg zagotavljanja visokokakovostnih beljakovin meso zagotavlja nekatere ključne hranilne snovi, ki jih je težko dobiti drugje.
Premalo železa lahko povzroči anemijo zaradi pomanjkanja železa s simptomi, kot so šibkost, utrujenost, pomanjkanje energije, prebavne motnje in težave s koncentracijo ali spominom.
3. Je dober vir vitaminov B
Pusto meso vam lahko pomaga pri vnosu vitaminov B, ki podpirajo vašo presnovo in pomagajo telesu proizvajati energijo, pravi Akademija za prehrano in dietetiko .
Tveganja uživanja mesa
Seveda ima lahko redno uživanje mesa tudi neželene stranske učinke – še posebej, če izberete nezdrave vrste mesa.
1. Lahko vsebuje veliko nasičenih maščob
Nekatere vrste mesa imajo velike količine nasičenih maščob, kar je nezdravo, če ga uživate v presežkih.
Preveč nasičenih maščob lahko zviša vaš LDL (slab) holesterol in poveča tveganje za bolezni srca ali možgansko kap. Prav tako lahko povzroči povečanje telesne mase – maščoba vsebuje 9 kalorij na gram, kar je dvakrat več kot v ogljikovih hidratih in beljakovinah.
2. Rdeče in predelano meso sta povezana z boleznimi
Predelano meso se nanaša na tisto, ki je bilo obdelano za konzerviranje ali z aromo, na primer s soljenjem, sušenjem, dimljenjem in fermentacijo.
Mednarodna agencija za raziskave raka (del Svetovne zdravstvene organizacije) je to vrsto mesa razvrstila kot rakotvorno ali nekaj, kar povzroča raka. Agencija razvršča rdeče meso kot verjetno rakotvorno snov ali nekaj, kar verjetno povzroča raka.
Rdeče meso je povezano tudi z visokim holesterolom, kar lahko poveča tveganje za možgansko kap in srčni napad.
Nasvet
Poskusite omejiti rdeče meso na samo eno do dve porciji na teden. Če imate bolezni srca ali visok holesterol, ga omejite na še manj na teden. Najbolj zdrave vrste rdečega mesa so puste vrste svinjine, zrezki in mleto meso.
Kako jesti meso vsak dan na zdrav način
Poleg omejevanja rdečega mesa in predelanega mesa – ter spremljanja ravni natrija v mesu, ki ga izberete – vam lahko nekaj preprostih strategij pomaga vključiti meso in perutnino kot del zdrave prehrane.
- Poiščite pusto meso.
- Preskočite kožo. Za pusto perutnino izberite belo meso iz prsi brez kože. Če imate radi temno meso, odstranite kožo.
- Dvakrat preverite odstotke. Poiščite mleto goveje meso z najvišjim odstotkom pustega mesa (90 odstotkov ali več). Upoštevajte, da je mleta perutnina lahko tako bogata z maščobami kot mleto goveje meso, ker pogosto vključuje kožo in temno meso, zato se prepričajte, da izberete vsaj 90 odstotkov pustega mletega piščanca ali purana.
- Obrezovanje maščobe: Poleg nakupa pustih kosov odrežite vso vidno ali trdno maščobo z mesa, preden ga kuhate.
- Pomemben je tudi način kuhanja mesa. Uporabite metode kuhanja z nizko vsebnostjo maščob, kot so pečenje, pečenje na žaru, praženje, dušenje in pečenje v pečici.
Zadnji prispevki
- Neprijeten vonj čevljev bo izginil čez noč, dodati jim morate samo to stvar
- Optična iluzija: Samo 7 % ljudi lahko v 5 sekundah opazi rolko, skrito v garaži! Ste med njimi?
- Božanski polnjen krompir, če ga boste tako pripravili, vam ne bo žal
- Nista dovolj samo sol in voda pri kuhanju krompirja, dodati morate tudi to, da bo še bolj slasten
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #55