Črni čaj in zeleni čaj sta dve najpogostejši kategoriji čaja – ne glede na to, ali ste novinec v svetu čaja ali ste ljubitelj čaja, ste oba verjetno že nekajkrat poskusili. Ti dve vrsti čaja sta dejansko proizvedeni iz iste rastline in vsebujeta številne enake lastnosti in koristi za zdravje. Kakšna je torej razlika med črnim in zelenim čajem?

1. Kako so obdelani

Glavna razlika med črnim in zelenim čajem je, kako se predelata in stopnja oksidacije, ki jo doživita. Preprosto povedano, oksidacija samo pomeni, da so bili čajni listi nekaj časa izpostavljeni kisiku. Če ste kdaj videli, da je jabolčna rezina rjava, ste videli oksidacijo.

Takoj po obiranju se listi zelenega čaja segrejejo, da se ustavi proces oksidacije, običajno s paro ali žganjem v ponvi. To zagotavlja, da čaj doživi minimalno oksidacijo in ostane svetlo zelene barve. Črnemu čaju je medtem dovoljeno, da se po obiranju popolnoma oksidira. To pomeni, da listi postanejo rjavi ali črni, zelena pa ni več prisotna nikjer na listu.

razlika med zelenim čajem, Kakšna je razlika med zelenim čajem in črnim čajem?

2. Kje rastejo

Zgodovinsko gledano se črni in zeleni čaj gojita v različnih regijah po Aziji in Indiji. Črni čaji se pridelujejo predvsem na Kitajskem in v Indiji, z dobro znanimi sortami, kot so Assam, Darjeeling in Golden Yunnan, poimenovane po regijah v vsaki od teh držav. Nekatere druge azijske države, vključno z Nepalom in Vietnamom, prav tako proizvajajo posebne črne čaje.

Zeleni čaj pa se pogosteje goji na Kitajskem in Japonskem. Ker se črni in zeleni čaj v veliki meri razlikujeta glede predelave, se lahko črni ali zeleni čaj tehnično proizvaja povsod, kjer lahko rastline čaja rastejo in cvetijo. Vendar pa različne zgodovine in kulturni dejavniki, ki obkrožajo črni in zeleni čaj, povzročijo, da so nekatere regije bolj povezane z eno vrsto čaja kot z drugo.

3. Različne sorte

Medtem ko se črni in zeleni čaj proizvajata iz iste rastline, sta pogosto narejena iz različnih sort Camellia sinensis. Zeleni čaj se skoraj vedno proizvaja iz Camellia sinensis var. sinensis, ki raste predvsem na Kitajskem in v drugih azijskih državah. Črni čaj se medtem lahko proizvaja iz katere koli vrste Camellia sinensis var. sinensis ali Camellia sinensis var. assamico, ki se predvsem goji v Indiji.

razlika med zelenim čajem, Kakšna je razlika med zelenim čajem in črnim čajem?

Poleg teh dveh glavnih sort čajevca obstajajo številne druge regionalne sorte čaja, od katerih so bile mnoge gojene že desetletja, da bi bile še posebej primerne za proizvodnjo določene vrste čaja.

4. Kako se kuhajo

Druga glavna razlika med črnim in zelenim čajem je v načinu kuhanja. Pri kuhanju črnega čaja priporočamo uporabo vrele vode pri temperaturi 100 stopinj ali okoli. Na splošno se črni čaj namaka od 3 do 5 minut, čeprav lahko nekatere vrste čaja zahtevajo več ali manj časa.

Zeleni čaj pa je treba pripraviti z vodo, ki ima veliko nižjo temperaturo, običajno na ali okoli 80 stopinj. Za nekatere zelene čaje, bodo morda potrebne še nižje temperature, na ali okoli 60 stopinj. Če pri kuhanju zelenega čaja uporabite prevročo vodo, lahko liste opečete, kar ima za posledico neprijetno grenak okus. Zeleni čaj se običajno namaka krajši čas kot črni čaj, običajno 1-2 minuti.

5. Raven kofeina

Črni in zeleni čaj se razlikujeta tudi glede na vsebnost kofeina. Črni čaj običajno vsebuje veliko kofeina, saj vsebuje približno polovico toliko kofeina kot skodelica kave. Zeleni čaj običajno vsebuje manj kofeina, saj vsebuje približno polovico manj kofeina kot črni čaj. Vendar pa obstaja nekaj izjem.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj je kava zjutraj lahko boljša od čaja

Prejšnji članek5 stvari, ki slabijo vaš imunski sistem
Naslednji članekZabavni test osebnosti: kaj vaše zaznavanje razkriva o vas?