Zavest o stanju sladkorne bolezni po svetu je zelo pomembna pri zgodnjem odkrivanju in zdravljenju. Medtem ko govorimo o sladkorni bolezni, vsi vemo, da lahko preprosta prehrane in spremembe življenjskega sloga delajo čudeže pri nadzoru in celo spreminjanju diabetesa.

Če govorimo o prehrani, je dieta brez glutena v zadnjih nekaj letih pridobila izjemno priljubljenost. Toda dieta je za mnoge ljudi zmedena. Ena največjih zmot o brezglutenski dieti je, da je zasnovana za hujšanje, kar pa ne drži.

Kaj pravzaprav je ta dieta?

Dieta brez glutena je način prehranjevanja, ki pomaga zdraviti črevesje, tako da lahko naša telesa učinkoviteje absorbirajo vsa potrebna hranila iz naše prehrane. Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih, vključno s pšenico, ječmenom, ržjo in drugimi. Gluten diabetikom ne škoduje, zato jim ni treba slediti dieti brez glutena. Pravzaprav diabetiku ali ne, večini ljudi ni treba slediti dieti brez glutena.

Naše telo se na gluten različno odziva v dveh zdravstvenih razmerah, intoleranci na gluten in občutljivosti na gluten. Ljudem, ki razvijejo celiakijo, strogo svetujemo, naj ne uživajo glutena. Obstaja pa veliko vrst živil, ki vsebujejo gluten in lahko zvišajo raven sladkorja v krvi, zato je pomembno, da sladkorni bolniki sledijo dieti pravilni zanje, takšni z nizkim glikemičnim indeksom in se ne ozirajo na druge diete, ki jih mediji prodajajo za svete.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekIdeje, ki jih v tem tednu (15. 11. – 22. 11. 2020) ne smete zamuditi
Naslednji članekHoja vs tek: Kaj je najbolje za hujšanje?