Mlada čebula je ena izmed rastlin, ki jo gojimo skozi vse leto, saj je trajnica in jo uporabljamo za popestritev jedi ali v solati. Za razliko od čebule, mlada čebula še ne razvije polne glavice, temveč manjšo čebulico. Znanstveno ime spomladanske čebule je Allium fistulosum in spada v družino čebulnic, tako kot spomladanski česen, drobnjak, por … ki so tudi znani kot zdravilne rastline.

Mlada čebula: Je to zelenjava, ki bi jo morali jesti večkrat?

Kakšne zdravstvene koristi ima mlada čebula?

Mlada čebula je dober vir vitamina C, ki krepi imunski sistem. Vsebuje antioksidante, ki ščitijo pred kroničnimi boleznimi, zaradi visoke vsebnosti kalija pa lahko pomaga znižati krvni tlak. Mlada čebula lahko izboljša zdravje kosti in zmanjša tveganje za osteoporozo . Bogata je z vitamini in vsebuje predvsem vitamine A, B1, B2, B3, B5, vitamin C, vitamin K in vitamin E.

Redno uživanje mlade čebule ima številne koristi za zdravje:

  1. je bogata z vlakninami, potrebnimi za ves dan, saj nam vlaknine pomagajo do občutka sitosti,
  2. znižuje raven holesterola in lahko zmanjša možnosti za sladkorno bolezen, bolezni srca in druge bolezni,
  3. pomaga v boju proti raku, saj lahko mlada čebula in druga zelenjava iz družine čemažev pomaga preprečiti rast rakavih celic, zlasti v želodcu. Znanstveniki verjamejo, da lahko spojina, imenovana alicin, ki daje tej zelenjavi močan okus, prepreči, da bi celice postale rakaste, ali upočasni širjenje tumorjev,
  4. preprečuje bakterijske okužbe, saj se izvlečki mlade čebule, česna in njunih “sorodnikov” že dolgo uporabljajo kot zdravila,
  5. lahko “ubijejo” bakterije, glivice in viruse. Laboratorijski testi nekaterih sort čebule so pokazali, da lahko nekatere rastline v dovolj visokih koncentracijah “ubijejo” ali upočasnijo rast bakterij salmonele ali Escherichie coli,
  6. zmanjša tveganje za bolezni, ker je zelenjava v skupini kapesant polna fitonutrientov, vključno s kemikalijami, imenovanimi antioksidanti, ki ščitijo celice pred poškodbami.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #53
Naslednji članekRecept za okusno sladico, ki se ne peče in je zelo hitro pripravljena