Okusno sadje moramo znati pravilno shranjevati, če želimo, da takšno ostane še nekaj časa.

Jagodičevje operemo pred shranjevanjem

Perete jagodičevje preden ga daste v hladilnik? Napaka. Vsi plodovi imajo naravno zaščito, ki jim omogoča počasno zorenje na rastlini. Če jih operete, odstranite tisto zaščitno plast, zato zelo hitro razpadejo. To še posebej velja za jagode, ki se lahko začnejo kvariti že v nekaj urah.

, Napake, ki jih delamo pri shranjevanju sadja in so zelo pogoste

Skledo banan hranimo z drugim zrelim sadjem

Jasno je, da je skleda sadja na očeh videti dobro in nam lahko pomaga, da pojemo več sadja, ki ima številne koristi za zdravje. Toda pomembno je, kaj hranimo v tej skledi s sadjem.

Mnogi od nas bodo v skledo s sadjem dali šop banan in jih obdali z drugimi vrstami sadja. Napaka.  Banane sproščajo plin etilen, ki deluje kot hormon in povzroči zorenje drugega sadja.  Pravzaprav, če imamo nezrelo sadje, ki ga želimo hitro dozoreti – na primer avokado – ga lahko damo skupaj z bananami, da pospešimo proces zorenja. Če pa je sadje že zrelo, bo, če ga damo v skledo z bananami, prezrelo in se bo iz sočnega sadja spremenilo v kašasto, preden ga bomo lahko uživali.

Napake, ki jih delamo pri shranjevanju sadja in so zelo pogoste

Citruse hranimo v hladilniku

Ledeno hladna klementina je lahko osvežilna poslastica. Če pa limone ali limete shranjujete v hladilniku, jih boste morda potrebovali dvakrat več od pričakovanega, če želite pripraviti vrč limonade ali katero koli jed ali solato.  To je zato, ker citrusi v hladilniku – ne glede na to, kako sočni so – postanejo trdi, zaradi česar jih je težko stisniti in iztisniti njihov sok.

Napake, ki jih delamo pri shranjevanju sadja in so zelo pogoste

Sveže sadje pred zamrzovanjem damo v vrečko

Včasih moramo sadje zamrzniti. Ali nismo uspeli pojesti celega ananasa, ki smo ga kupili pred odhodom na potovanje, ali pa smo kupili več manga, kot ga lahko pojemo, in želimo ta poletni okus shraniti za pozneje v letu.  Če sadje samo narežemo, ga damo v vrečko ali posodo in postavimo v zamrzovalnik, bomo razočarani ugotovili, da je zmrznil v trden blok v velikosti talne ploščice. To nas ne bo motilo, če nameravamo porabiti vse naenkrat, če pa za smoothie potrebujemo le pest jagod, morda ne bomo mogli odrezati dela te plošče.

Na srečo je rešitev pravzaprav precej preprosta.  Sadje razporedimo po pekaču ali pladnju, obloženem s papirjem za peko, tako da vmes pustimo malo prostora.  Ko je zamrznjeno, moramo sadje prenesti v posodo za shranjevanje živil.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSlastna LCHF čokoladna sirna torta (brez peke in brez sladkorja)
Naslednji članekRecept za odlično pecivo, ki ga boste pogosto pripravljali