Okusno sadje moramo znati pravilno shranjevati, če želimo, da takšno ostane še nekaj časa.
Jagodičevje operemo pred shranjevanjem
Perete jagodičevje preden ga daste v hladilnik? Napaka. Vsi plodovi imajo naravno zaščito, ki jim omogoča počasno zorenje na rastlini. Če jih operete, odstranite tisto zaščitno plast, zato zelo hitro razpadejo. To še posebej velja za jagode, ki se lahko začnejo kvariti že v nekaj urah.
Skledo banan hranimo z drugim zrelim sadjem
Jasno je, da je skleda sadja na očeh videti dobro in nam lahko pomaga, da pojemo več sadja, ki ima številne koristi za zdravje. Toda pomembno je, kaj hranimo v tej skledi s sadjem.
Mnogi od nas bodo v skledo s sadjem dali šop banan in jih obdali z drugimi vrstami sadja. Napaka. Banane sproščajo plin etilen, ki deluje kot hormon in povzroči zorenje drugega sadja. Pravzaprav, če imamo nezrelo sadje, ki ga želimo hitro dozoreti – na primer avokado – ga lahko damo skupaj z bananami, da pospešimo proces zorenja. Če pa je sadje že zrelo, bo, če ga damo v skledo z bananami, prezrelo in se bo iz sočnega sadja spremenilo v kašasto, preden ga bomo lahko uživali.
Citruse hranimo v hladilniku
Ledeno hladna klementina je lahko osvežilna poslastica. Če pa limone ali limete shranjujete v hladilniku, jih boste morda potrebovali dvakrat več od pričakovanega, če želite pripraviti vrč limonade ali katero koli jed ali solato. To je zato, ker citrusi v hladilniku – ne glede na to, kako sočni so – postanejo trdi, zaradi česar jih je težko stisniti in iztisniti njihov sok.
Sveže sadje pred zamrzovanjem damo v vrečko
Včasih moramo sadje zamrzniti. Ali nismo uspeli pojesti celega ananasa, ki smo ga kupili pred odhodom na potovanje, ali pa smo kupili več manga, kot ga lahko pojemo, in želimo ta poletni okus shraniti za pozneje v letu. Če sadje samo narežemo, ga damo v vrečko ali posodo in postavimo v zamrzovalnik, bomo razočarani ugotovili, da je zmrznil v trden blok v velikosti talne ploščice. To nas ne bo motilo, če nameravamo porabiti vse naenkrat, če pa za smoothie potrebujemo le pest jagod, morda ne bomo mogli odrezati dela te plošče.
Na srečo je rešitev pravzaprav precej preprosta. Sadje razporedimo po pekaču ali pladnju, obloženem s papirjem za peko, tako da vmes pustimo malo prostora. Ko je zamrznjeno, moramo sadje prenesti v posodo za shranjevanje živil.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku