Obstaja nekaj sadja in zelenjave, ki jih ne bi smeli lupiti, in nekaj, ki bi jih morali – se sprašujete, kam torej sodi mango? Kot pri vseh tropskih sadežih jih je treba olupiti, saj je lupina grenkega okusa, ne bo koristila vaši prebavi in težko je prežvečljiva.

Vendar to ne pomeni, da ne smete jesti olupkov manga. Zagotovo ni strupen in ima lahko celo nekaj skritih koristi za zdravje.

Prednosti uživanja kože manga

Tako kot okusno sadje v notranjosti je lupina manga polna vitaminov, vlaknin in antioksidantov. Glede na študijo, objavljeno v International Journal of Environmental Research and Public Health, so spojine v lupini znane po svojem protimikrobnem, antidiabetičnem, protivnetnem in antikancerogenem delovanju. Dokazi tudi kažejo, da lahko mangova lupina v prahu zmanjša holesterol LDL (slabo vrsto) in trigliceride, hkrati pa poveča raven dobrega holesterola.

Ali lahko jeste olupek manga?

Slabosti uživanja mangove kože

Prva pomanjkljivost je okus in tekstura. Če vas to ne moti, vedite, da lupina manga lahko vsebuje ostanke pesticidov, s katerimi so tretirali pridelke. Če nameravate jesti kožo, odstranite ostanke pesticidov tako, da mango najprej namočite v skledo vode, pomešane s skodelico alkoholnega kisa.

Kako jesti mangovo kožo

Seveda bi lahko ugriznili v cel mango, vendar je prijetnejša možnost mešanje olupkov sadja v smoothie, da prikrijete teksturo. Ali pa lupino manga uporabite za pripravo sirupa za koktajle. Lahko jih tudi prelijete s svojimi najljubšimi začimbami in jih spremenite v mangov čips. Ali pa jo preprosto zavržete.

MORATE PREBRATI: Kako pravilno razrežemo in olupimo mango


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Kolač s kokosom in grisom, takšen kot so ga pekle naše babice
Naslednji članekRecept: Slastni piškoti z jabolki brez sladkorja in jajc