Kozje mleko ima zelo specifičen okus, zato ga mnogi ne morejo spraviti po grlu. Vendar ima toliko zdravstvenih koristi, da bi ga bilo dobro uživati na redni bazi, ali ga celo v celoti uporabljati namesto kravjega. Zaradi naravne homogenizacije je lažje prebavljivo, vsebuje več kalcija, vitamina A in B6 kot kravje mleko.

Preberite, zakaj bi morali večkrat uživati kozje mleko in kakšne so njegove prednosti.

1. Lahko prebavljivo

Kozje mleko ima manjše maščobne kroglice kot kravje in to je eden izmed razlogov, zakaj ga mnogi lažje prebavijo. Znano je tudi, da se pije pri zdravljenju črevesnih težav.

Velja zmotno prepričanje, da ima kozje mleko manj laktoze, saj je vsebnost laktoze pri kravjem in kozjem mleku približno enaka. Ljudje z laktozno intoleranco ga zato naj ne bi uživali.

Kozje mleko ima veliko prednosti pred kravjim.

2. Lahko spodbuja zdravje srca

Kozje mleko je dober vir magnezija, minerala, ki je koristen za srce in še mnoge druge funkcije v telesu. Magnezij pomaga vzdrževati pravilen srčni utrip ter preprečuje nastajanje krvnih strdkov in zvišanje ravni holesterola.

Ugotovljeno je bilo, da kozje mleko vsebuje več magnezija kot kravje mleko. Vendar je podatkov o avtohtonem kozjem mleku malo.

3. Lahko pomaga pri boju proti vnetjem

Študije kažejo, da lahko kozje mleko kot prehransko dopolnilo uživajo osebe z alergijskimi in vnetnimi stanji. Dokazano je, da mleko sproži prirojene in adaptivne imunske odzive v človeškem telesu.

4. Lahko krepi kosti

Ugotovili so, da uživanje 400 ml kozjega mleka pozitivno vpliva na presnovo kosti. To bi lahko v kombinaciji s terapijo tudi pomagalo preprečiti osteoporozo pri posameznikih z revmatoidnim artritisom.

6. Lahko pomaga pri lajšanju tesnobe

Konjugirana linolna kislina, ki se nahaja v kozjem mleku, lahko vpliva na razvoj možganov. V različnih študijah je bilo hkrati ugotovljeno, da uporaba kozjega mleka zmanjšuje anksioznost, ki je pogosta duševna bolezen sodobnega časa.

Čeprav se kozje mleko ne pojavlja pogosto v televizijskih oglasih in ni splošno preferirano med prebivalstvo, se vsekakor zdi bolj zdrava alternativa.

Prejšnji članekRecept: Limonini razpokančki, ki vedno uspejo
Naslednji članekRecept: Jabolčno-vanilijeva torta, ki bo navdušila vsakogar