Ste naveličani pripravljati vedno ene in iste torte, ki jo poznajo že vsi družinski člani? Pripravite nekaj novega in jih presenetite. Odlična ideja je jabolčno-vanilijeva torta, ki je izjemno dobrega okusa in prepričani smo, da bo všeč čisto vsakemu ljubitelju sladic.

Sestavine

Za testo:

  • 60 g mehkega masla
  • ščepec soli
  • 5 g vanilijevega sladkorja
  • 60 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 90 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 50 ml toplega mleka

Za kremo:

  • 4 jabolka (približno 700 g)
  • 400 g jabolčnega soka
  • 30 g sladkorja
  • 37 g kreme z okusom vanilije

Za kremo 2:

  • 380 ml smetane (33% maščobe)
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 8 g kremnega utrjevalca (šlag fix)
  • Ščepec soli
  • 250 g mascarponeja

Za meringo:

  • 2 beljaka
  • Ščepec soli
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička koruznega škroba
  • 30 g naribanih mandljev
Z žlico na snegu naredimo vrhe. Vir: Youtube.com

Postopek

Priprava testa:

  • V skledi zmešamo stopljeno maslo, sol, vaniljev sladkor, navaden sladkor in premešamo z električnim mešalnikom. Dodamo jajci in mešamo dalje.
  • Moko, pecilni prašek premešamo v drugi skledi in dodamo mokrim sestavinam. Nadaljujemo z mešanjem in prilijemo mlačno mleko. Maso namažemo v pekač premera 24 cm. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj, približno 20 minut.

Priprava kreme 1:

  • Jabolka narežemo na srednje velike koščke, dodamo sladkor, sok limone in 300 ml jabolčnega soka v lonec ter postavimo na štedilnik. Kuhamo 5 minut, da se jabolka malo zmehčajo. Preostanek soka pomešamo s kremo z okusom vanilije in prilijemo k jabolkim.
  • Kuhamo, dokler zmes ne postane gosta. Počakamo, da se malo ohladi in prelijemo čez ohlajeno testo.
  • Pecivo postavimo v hladilnik za 2 uri.

Priprava meringe:

  • 2 beljaka in ščep soli mešamo z električnim mešalnikom, da dobimo sneg. Dodamo 100 g sladkorja in koruzni škrob.
  • Sneg prestavimo v tortni obod, ki je enake velikosti kot naša torta in oblikujemo (glejte video). Posujemo z mandlji in pečemo na 140 stopinjah približno 60 minut.

Priprava kreme 2:

  • V skledo vlijemo smetano, dodamo sladkor v prahu, utrjevalec za smetano in ščep soli. Mešamo, dokler smetana ne postane čvrsta.
  • Dodamo mascarpone sir in mešamo dalje, da se sestavine povežejo. Kremo namažemo preko ohlajenega peciva in postavimo v hladilnik za 2 uri.

Ko je meringa pečena, jo ohladimo in postavimo na vrh torte.

Video recept

Še nekaj enostavnih receptov:

Prejšnji članekNe marate kozjega mleka? Ko boste to prebrali, ga boste želeli piti!
Naslednji članekUganka: Samo inteligentni ljudje lahko najdejo najbolj neumno osebo na tej sliki