Ste naveličani pripravljati vedno ene in iste torte, ki jo poznajo že vsi družinski člani? Pripravite nekaj novega in jih presenetite. Odlična ideja je jabolčno-vanilijeva torta, ki je izjemno dobrega okusa in prepričani smo, da bo všeč čisto vsakemu ljubitelju sladic.
Sestavine
Za testo:
- 60 g mehkega masla
- ščepec soli
- 5 g vanilijevega sladkorja
- 60 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 90 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 50 ml toplega mleka
Za kremo:
- 4 jabolka (približno 700 g)
- 400 g jabolčnega soka
- 30 g sladkorja
- 37 g kreme z okusom vanilije
Za kremo 2:
- 380 ml smetane (33% maščobe)
- 30 g sladkorja v prahu
- 8 g kremnega utrjevalca (šlag fix)
- Ščepec soli
- 250 g mascarponeja
Za meringo:
- 2 beljaka
- Ščepec soli
- 100 g sladkorja
- 1 žlička koruznega škroba
- 30 g naribanih mandljev
Postopek
Priprava testa:
- V skledi zmešamo stopljeno maslo, sol, vaniljev sladkor, navaden sladkor in premešamo z električnim mešalnikom. Dodamo jajci in mešamo dalje.
- Moko, pecilni prašek premešamo v drugi skledi in dodamo mokrim sestavinam. Nadaljujemo z mešanjem in prilijemo mlačno mleko. Maso namažemo v pekač premera 24 cm. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj, približno 20 minut.
Priprava kreme 1:
- Jabolka narežemo na srednje velike koščke, dodamo sladkor, sok limone in 300 ml jabolčnega soka v lonec ter postavimo na štedilnik. Kuhamo 5 minut, da se jabolka malo zmehčajo. Preostanek soka pomešamo s kremo z okusom vanilije in prilijemo k jabolkim.
- Kuhamo, dokler zmes ne postane gosta. Počakamo, da se malo ohladi in prelijemo čez ohlajeno testo.
- Pecivo postavimo v hladilnik za 2 uri.
Priprava meringe:
- 2 beljaka in ščep soli mešamo z električnim mešalnikom, da dobimo sneg. Dodamo 100 g sladkorja in koruzni škrob.
- Sneg prestavimo v tortni obod, ki je enake velikosti kot naša torta in oblikujemo (glejte video). Posujemo z mandlji in pečemo na 140 stopinjah približno 60 minut.
Priprava kreme 2:
- V skledo vlijemo smetano, dodamo sladkor v prahu, utrjevalec za smetano in ščep soli. Mešamo, dokler smetana ne postane čvrsta.
- Dodamo mascarpone sir in mešamo dalje, da se sestavine povežejo. Kremo namažemo preko ohlajenega peciva in postavimo v hladilnik za 2 uri.
Ko je meringa pečena, jo ohladimo in postavimo na vrh torte.
Video recept
Še nekaj enostavnih receptov:
- Recept: Okusna čokoladno-bananina sladica, ki vas bo sezula
- Recept: Slastne čokoladne rezine z neverjetno okusnim polnilom
- Recept: Božanska čokoladna sladica z orehi! To morate poskusiti
- Recept: Ta čokoladna torta bo postala vaša najljubša sladica, ko jo enkrat poskusite
- Recept: Hitro pripravljena čokoladna torta brez peke