Pastirska pita je popolna izbira za hranljiv in okusen obrok. Kombinacija sočnega mesnega nadeva in kremnega pire krompirja, zapečenega do zlato rjave barve, bo navdušila vsakogar.
Sestavine
Za mesni nadev:
- 1,5 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna, mleta
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 1 korenček, drobno sesekljan
- 1 steblo zelene, drobno sesekljano
- tri četrt čajne žličke suhega timijana in rožmarina (ali 2 vejici svežega timijana in 1 vejica rožmarina)
- 750 g mlete jagnjetine ali govedine
- 35 g večnamenske moke
- 55 g paradižnikove paste
- 500 ml goveje jušne osnove
- 125 ml rdečega vina (ali vode)
- 1 žlica Worcestershire omake
- 2 posušena lovorova lista
- tri četrt čajne žličke soli
- pol- čajne žličke črnega popra
- 1 skodelica zamrznjenega graha
Za pire krompir:
- 1,2 kg krompirja, olupljenega in narezanega na 2,5 cm velike kocke
- 165 ml mleka (polnomastnega ali z manj maščobe)
- 2 žlici (30 g) masla
Za po vrhu:
- 2–3 žlice naribanega parmezana (po želji)
- 2 žlici (30 g) masla, stopljenega
- Sveži listi timijana za okras (po želji)
Postopek
- V veliki ponvi segrejte olje na srednje močnem ognju.
- Dodajte čebulo in česen ter pražite 1 minuto.
- Dodajte korenje, zeleno, timijan in rožmarin. Pražite približno 3 minute, dokler se zelenjava ne zmehča.
- Povečajte ogenj na visoko in dodajte mleto meso. Pražite, dokler meso ne porjavi.
- Vmešajte moko in premešajte, da se enakomerno porazdeli.
- Dodajte paradižnikovo pasto, jušno osnovo, rdeče vino, Worcestershire omako in lovorova lista. Dobro premešajte.
- Pustite, da zavre, nato zmanjšajte ogenj na srednje nizko temperaturo. Kuhajte 30 minut, občasno premešajte, dokler omaka ne postane gosta.
- Odstranite lovorova lista in dodajte sol in poper po okusu.
- Vmešajte grah in nadev prenesite v pekač velikosti 1,5 l. Ohladite v hladilniku 1–2 uri ali čez noč (po želji).
- Krompir kuhajte v vreli vodi približno 15 minut, dokler ni mehak.
- Krompir odcedite in ga vrnite v lonec na izklopljen štedilnik, da se osuši s paro (približno 30 sekund).
- Dodajte maslo in pretlačite krompir, dokler se maslo ne stopi.
- Dodajte mleko, sol in poper ter mešajte, dokler ni krompir kremast in mazav (po potrebi dodajte še malo mleka).
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Pire krompir enakomerno razporedite po ohlajenem mesnem nadevu.
- Z vilicami ustvarite vzorce po površini.
- Po želji posujte nariban parmezan in pokapljajte s stopljenim maslom.
- Pecite 30–40 minut, dokler vrhnja plast ni zlato rjava in omaka ob robovih ne začne mehurčkati.
- Z nožem preverite, da je jed v sredini vroča.
- Pred serviranjem pustite pito počivati 5 minut.
Video recept
Pripravite lazanjo na takšen način in nikoli je ne boste pripravljali več drugače
Zadnji prispevki
- Velikonočna pogača, mehka kot puter
- Kako s prstov spraviti barvo za pirhe?
- Več kot 10 idej za barvanje pirhov
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi