Pastirska pita je popolna izbira za hranljiv in okusen obrok. Kombinacija sočnega mesnega nadeva in kremnega pire krompirja, zapečenega do zlato rjave barve, bo navdušila vsakogar.

Sestavine

Za mesni nadev:

  • 1,5 žlice oljčnega olja
  • 2 stroka česna, mleta
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 1 korenček, drobno sesekljan
  • 1 steblo zelene, drobno sesekljano
  • tri četrt čajne žličke suhega timijana in rožmarina (ali 2 vejici svežega timijana in 1 vejica rožmarina)
  • 750 g mlete jagnjetine ali govedine
  • 35 g večnamenske moke
  • 55 g paradižnikove paste
  • 500 ml goveje jušne osnove
  • 125 ml rdečega vina (ali vode)
  • 1 žlica Worcestershire omake
  • 2 posušena lovorova lista
  • tri četrt čajne žličke soli
  • pol- čajne žličke črnega popra
  • 1 skodelica zamrznjenega graha

Za pire krompir:

  • 1,2 kg krompirja, olupljenega in narezanega na 2,5 cm velike kocke
  • 165 ml mleka (polnomastnega ali z manj maščobe)
  • 2 žlici (30 g) masla

Za po vrhu:

  • 2–3 žlice naribanega parmezana (po želji)
  • 2 žlici (30 g) masla, stopljenega
  • Sveži listi timijana za okras (po želji)

Postopek

  1. V veliki ponvi segrejte olje na srednje močnem ognju.
  2. Dodajte čebulo in česen ter pražite 1 minuto.
  3. Dodajte korenje, zeleno, timijan in rožmarin. Pražite približno 3 minute, dokler se zelenjava ne zmehča.
  4. Povečajte ogenj na visoko in dodajte mleto meso. Pražite, dokler meso ne porjavi.
  5. Vmešajte moko in premešajte, da se enakomerno porazdeli.
  6. Dodajte paradižnikovo pasto, jušno osnovo, rdeče vino, Worcestershire omako in lovorova lista. Dobro premešajte.
  7. Pustite, da zavre, nato zmanjšajte ogenj na srednje nizko temperaturo. Kuhajte 30 minut, občasno premešajte, dokler omaka ne postane gosta.
  8. Odstranite lovorova lista in dodajte sol in poper po okusu.
  9. Vmešajte grah in nadev prenesite v pekač velikosti 1,5 l. Ohladite v hladilniku 1–2 uri ali čez noč (po želji). 
  10. Krompir kuhajte v vreli vodi približno 15 minut, dokler ni mehak.
  11. Krompir odcedite in ga vrnite v lonec na izklopljen štedilnik, da se osuši s paro (približno 30 sekund).
  12. Dodajte maslo in pretlačite krompir, dokler se maslo ne stopi.
  13. Dodajte mleko, sol in poper ter mešajte, dokler ni krompir kremast in mazav (po potrebi dodajte še malo mleka). 
  14. Pečico segrejte na 180 °C.
  15. Pire krompir enakomerno razporedite po ohlajenem mesnem nadevu.
  16. Z vilicami ustvarite vzorce po površini.
  17. Po želji posujte nariban parmezan in pokapljajte s stopljenim maslom.
  18. Pecite 30–40 minut, dokler vrhnja plast ni zlato rjava in omaka ob robovih ne začne mehurčkati.
  19. Z nožem preverite, da je jed v sredini vroča.
  20. Pred serviranjem pustite pito počivati 5 minut.

Video recept

 

Pripravite lazanjo na takšen način in nikoli je ne boste pripravljali več drugače


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vsi vidimo sani od Božička, vendar se nekje skrivajo še ene
Naslednji članekKuharski nasveti za začetnike, ki jih mora poznati vsak